Skap og del minnerDe hadde vært sammen lenge, og han kviet seg for ferien. De skulle ha første sommer sammen uten barn. Hva skulle de snakke om? Ville det bli stille og kleint? De pleide å være på hytta, besøke familien på Sørlandet, og ta en tur til Syden sammen. Slik hadde det alltid vært, og slik skulle det også bli denne sommeren, men denne ferien uten barn som sagt. Det hadde de ikke gjort siden de første somrene som nyforelsket par. Hans spørsmål til meg som terapeut var; «Kan du gi noen tips for sommerferien?» Han fortalte litt om samlivet med sin kone, og mitt råd var; Gjenskap det gode fra tiden som nyforelsket! Etter sommeren ringte han og utbrøt; «Du hadde rett - mulighetene lå i alle de gode minnene våre»!

Minner er viktig å bygge og gjenfortelle. Min oppfordring er derfor - om dere har lang eller kort fartstid som par - skap og gjenskap gode minner. Del dem og dvel ved dem. De er sanne, og kan bli sanne igjen, om du bruker de ordene og mekanismene i fortellingen og minnene i dag. Hva hindrer deg? Lenge siden sist du sa at du elsket den andre? Anerkjente den andre? Tok på den andre? Prioriterte tid sammen med den andre? Lo sammen, danset sammen, opplevde noe sammen med den andre? Lyttet til den andre? Gav en liten oppmerksomhet som bare du vet er viktig for den andre (gjerne uten kroneverdi)?

Ta grep selv og hent selv frem de gode fortellingene om deres samliv. Del dem med din partner på en trygg og inkluderende måte. Skap gjerne stemningen med musikken dere hørte på. Hent de gode minnene, de gode fortellingene, de morsomme, der du dummet deg ut, der dere lo sammen, elsket sammen, ja, alt det dere har gjort, skapt og fått til sammen og som er godt for dere begge. Det kan bli sant også i dag!

Gjenskap smil, latter og glede, og la det gå sport i det! Bedre, sikrere og billigere medisin for god relasjon og parforhold, finns neppe. Så hent minnene frem og fortell dem på en måte som viser at de er gode for deg - fordi du opplevde dem sammen med din partner!

GOD SOMMERFERIE 2017!