22.12.2017

En anderledes jul i år?

Hvert år er det mange mennesker - både store og små - som ønsker seg en annerledes jul. Ønsket om noe annet kan ha så mange navn; alkohol, kommunikasjon, økonomi, konflikt, sorg, ensomhet ...

Et par jeg møtte tok grep i hensyn til dem selv, barna og julegjestene som var på vei. For det første hadde de utviklet en kommunikasjon, - som kunne fortvile de fleste, som hun uttrykte det. - Hvis jeg hadde behov for noe, måtte andre tenke seg til hva jeg mente. For eksempel, om jeg ville at mannen min skulle lage middag, sa jeg; - det hadde vært fint om noen laget middag i dag. Jeg våknet den dagen da datteren vår på fem år spurte hvem «noen» var.

I mange familier er det om å gjøre at andre raskt nok kan tenke seg til hva mor eller far eller andre, har lyst på, trenger, føler, misliker osv. Dette blir etter hvert svært slitsomt for de fleste, og dører blir slamret, taushet blir påtrengende, og spørsmålet - hvorfor er du så sur -, oftere spurt, men ikke nødvendigvis for å få svar. Med andre ord; ingen har det bra og barn begynner å vise tegn som avdekker at de går på tå hev. Noen barn blir klovner, noen lager stå hei og er stadig i krangel, og noen blir klengete på de voksne ...

- Verst ble det likevel for meg, sa mannen i denne familien, da eldstegutten etter en helgetur vi alle hadde med venner, blåste ut med: - Ikke bare er du full pappa, men du er frekk og dum også!

Mange mennesker forstår ikke hvordan andre opplever dem. For eksempel er det vanlig at andre blir flaue (og føler seg som tittere) når partnere, familiemedlemmer eller andre er ufine mot hverandre, forandres i fylla, eller gjør seg til!

Å skape en annerledes jul kan være å starte med å se seg selv utenfra. Hvordan oppfatter andre meg? Hvordan vil jeg at andre skal oppfatte meg? Hva kan jeg selv gjøre for at det blir bedre stemning for alle? Er jeg selv en nøkkel?  Ta grep der du ser at du er i utakt.

Noen har tatt bort alkohol, noen har vært rausere og holdt negativitet mer tilbake, noen har stått over den spisse kommentaren, noen har bedt om det de trenger (etter selv å ha vurdert rimeligheten) i stedet for å vente at han kan gjette hva de har behov for, andre har bare oppført seg som voksne, vist høflighet osv. Å tro at mennesker rundt en vil en vel og bare er klønete i blant, er også lurt i mange sammenhenger. - Jeg har oppdaget at jeg kommer langt med vanlig høflighet, sa mannen i familien jeg nevnte. - Ja, istemte kona.

Hva blir din beste gave til de(n) du har rundt deg i julen?

God annerledes jul!