Mange som oppsøker behandling for angst hos psykolog har dessverre strevd med dette lenge. Angst går i stor grad utover livskvaliteten: det hindrer en i å gjøre ting en liker, og kan føre til tilbaketrekning fra jobb, venner og interesser. Hvis angsten først har tatt bolig er det anbefalt å oppsøke behandling, da angst er en tilstand som kan forverre seg uten god behandling. Årsakene til at angsten opprettholdes kan selvsagt være mange og komplekse, men her skriver jeg om en av dem: trygghetssøkende strategier.
Hva er angst og hva betyr trygghetssøkende strategier?
Angst er en form for frykt og frykt er vår sterkeste følelse. Den overgår glede, forelskelse, sinne og sorg. Dette kan være fordi menneskene er designet for å overleve, og sånn sett er frykt noe som gjør at vi beskytter oss selv mot det som kan være farlig. Slik er frykt svært viktig for vår overlevelse. Men kroppen kan ikke skille mellom reelle farer og det som ikke er reelt farlig for oss: aktiveringen i kroppen kan derfor være den samme om du holder på å bli påkjørt eller om du skal snakke foran en gruppe mennesker.
«Angst er en form for frykt og frykt er vår sterkeste følelse.»
Når det er noe vi er redde for, så er et naturlig instinkt i oss å unngå det vi er redd for. Er en for eksempel redd for slanger vil en unngå å dra til Reptilmuseet for å se på slanger. Men når er det unngåelsen og ikke selve frykten som blir vanskelig for oss?
Les også: Strever du med å gå inn i den moderne mannsrollen?
La oss si en har angst for å få kreft. Uten at en kanskje er så bevisst akkurat dette vil en automatisk begynne å unngå det som kan vekke tanken på og frykten for å få kreft. Slike former for unngåelse er det vi kaller trygghetssøkende strategier. Et eksempel er at en unngår venner som har hatt kreft. Det er ikke så gøy å dra i et selskap med en som har hatt kreft fordi det da kan bli snakket om kreft og frykttankene vil dukke opp. En kan begynne å unngå å lese aviser. Det kan plutselig komme en artikkel om kreft og dette temaet blir for vanskelig å lese om da angsten og aktiveringen i kroppen vil komme snikende. En kan slutte helt å drikke kaffe og spise potetgull fordi en tenker det kan øke risikoen for å få kreft. En kan begynne å dra ofte til legen fordi en vil sjekke at det ikke er tegn til kreft. Problemet med slike trygghetssøkende strategier er at den angst- eller fryktberoligende effekten av slik atferd, som sjekking og unngåelse, raskt vil avta.
«Problemet med trygghetssøkende strategier er at den angstberoligende effekten raskt avtar.»
Hvis en begynner å unngå vil denne atferden raskt forplante seg til andre type ting og arenaer, som for eksempel å unngå trening fordi når en har høy puls så kan det minne en om aktivtiveringen i kroppen en føler når en er redd. Disse tingene vil etterhvert gjøre livet veldig begrenset, og ikke minst veldig stressende, fordi en konstant prøver å manøvrere utenom alt som kan minne en om angsttankene. Men det er ikke rart at det blir sånn: angst er ekstremt ubehagelig for kroppen og det blir lett å tenke at en bør gjøre hva som helst for å slippe unna denne følelsen. Problemet blir da at dette på sikt vil gjøre angsten din verre. Hvorfor? Fordi ved å for eksempel unngå å lese om kreft forteller du de mer gammeldagse delene av hjernen at det å lese om kreft er farlig. Hjernen vil da jobbe enda mer iherdig med å unngå og du kommer fort inn i en ond spiral.
«Angst er ekstremt ubehagelig for kroppen og det er lett å tenke at en bør gjøre hva som helst for å slippe unna angstfølelsen.»
Hvordan jobbe med dette?
For å bli helt kvitt en angstproblematikk er det viktig å bli kvitt alle de trygghetssøkende strategiene. Skriv ned en liste over det du unngår på grunn av angst. Skriv også ned det du gjør for å prøve å roe deg ned. For eksempel, hvis du har flyskrekk er det mange som gjør endel ting før de skal fly: som å sjekke været, ta et glass vin, sitte på en bestemt plass osv.
«For å bli kvitt angst er det viktig å kvitte seg med alle de trygghetssøkende strategiene.»
For å jobbe med dette er det viktig å jobbe med en og en atferd av gangen, og begynne med det du syntes er minst skummelt. I starten vil det være vanskelig, og hjernen vil jobbe hardt med å fortelle deg at det er farlig. Men etterhvert som du lærer å stå i angsten og mestre denne uten å gjøre trygghetssøkende strategier, vil du kunne «erobre» flere og flere arenaer i livet ditt tilbake fra angstens klør.
Mange trenger hjelp av en person utenfor for å få til dette arbeidet. Ta gjerne kontakt med en erfaren psykolog i Oslo hos Samtalen - Vi synes din historie er viktig, og vi har sett at det nytter å oppsøke hjelp.
Les gjerne også om:
Denne artikkelen ble først publisert 13. September 2020