Kjenner du på press og stress for å nå et mål?
På sykkeltur opp Grefsenkollen for å se på den vakre solnedgangen over Oslo kan du oppdage noe spesielt. I de bratteste partiene er det spraymalt SMIL, og du kommer garantert kjenne på en lyst til å prøve det, der du sliter deg oppover de bratte bakkene for å nå byens kanskje vakreste utsikt. Eller når du suser nedover igjen og bare kan nyte...
Da kan det være lett å reflektere over betydningen av å ha det godt på veien mot målet. Vi i vårt prestasjonssamfunn hadde hatt godt av å nyte og å sette større pris på veien mot målet. Akkurat dette har stor støtte i forskningen, nemlig at de som søker etter og opplever mening og stor glede på vei mot målet, også opplever bedre psykisk helse.
Men kjenner vi på stresset og et press for å nå mål, og har forventninger om at det presset blir borte – bare målet blir nådd. Ofte viser det seg at når målet er nådd, så opplever vi kanskje ikke den store forandringen vi hadde håpet på. Vi kjenner kanskje på en sterk glede og seier i en liten fase, men etter kort tid kommer stresset og bekymringene inn i livene våre igjen.
Bare jeg får den nye jobben, så skal jeg bli så lykkelig...
Dette er for eksempel noe mange opplever i ung voksenalder i forbindelse med studier: "Bare jeg står på eksamen – så skal jeg bli så lykkelig… eller "Bare jeg får den nye jobben, så skal jeg bli så lykkelig…". "Og tenk så lykkelige vi blir når vi får barn…". "Og tenk så lykkelige vi blir bare vi får en bra barnehageplass…". Og så godt det skal bli å få barnet inn på skolen…"
Hele tiden kjemper vi oss mot et nytt mål, og glemmer kanskje å sette pris på det vi har. Vi stresser og kaver med å få dagen til å gå opp. Det er så mange ting som skal inn for at jeg skal bli lykkelig.
Dette er noe vi psykologene i Samtalen møter hver dag i vårt arbeid med å bedre den psykiske helsen for alle våre klienter som kommer til konsultasjon til oss som arbeider for Samtalen-psykolog-par-familie. Forskeren Laurie Santos ved Yale universitetet har forsket på dette, og kortversjoen er: Å nå et mål gir ikke så varig glede som vi forventer, å feile gir ikke så dårlige konsekvenser som vi forventer. Mange av våre klienter har nådd mange mål, men strever stort allikevel. Noen opplever søvnproblemer som det verste. Hos andre har stresset tatt overhånd slik at par-relasjonen står i fare. Kanskje har vi prioritert jobben så hardt, og nå er nesten vår fertile periode over. Eller vi har stresset så mye med trening og jobb at partneren bare ga opp til slutt, og angsten for å bli alene har kommet inn i livet.
Og så blir det veldig stress på jobben når det kommer inn nye, unge utfordrere i ledergruppa, eller kanskje er selve topp-sjefen mange år yngre enn deg...
Nå kjenner jeg på kroppen hva uttrykket "Det blåser på toppene" betyr... Klient 53 år, leder som sliter med stress og søvnproblemer
Det kan kjennes kaldt og tøft. Og kanskje føler du deg alene både i jobben og privat. Du kjenner kanskje ikke på så mye annet enn tomhet. Er det slik livet skal være? Er dette vanlig?
Hvis du kjenner deg igjen i dette, så skal du vite at det er hjelp å få. I Samtaleterapi legger vi vekt på å hjelpe deg å stå i og akseptere ulike påkjenninger som du opplever. Vi opplever ofte at klienter som kommer til oss i terapi ikke kan kjenne på følelser, de vet ikke hva de føler, bortsett fra en generell følelse av stress. Dette er noe vi er vant til å hjelpe til med. Når vi får tak i våre følelser som vi kanskje har stuet bort i lang tid, så kommer vi ofte etter litt psykoanalyse frem til følelsen av å aldri være bra nok… "Ingen beundrer meg, ingen liker meg..." kan det hende at vi sier til oss selv.
Og nettopp dette finnes det gode fremgangsmåter for å påvirke. I Samtalen kan vi hjelpe deg med å sortere følelsene dine, og finne ut hvilke ting som kan være hensiktsmessig å trene på for å få det bedre. Ikke sjeldent er deler av svaret knyttet til gjenkjennelse og aksept av følelser. Vi vil sammen lete frem hva følelsene forsøker å si deg, kanskje er det noe helt annet enn at du ikke er god nok. Kanskje kan du ved å analysere og anerkjenne dine følelser finne frem til hva som kan motivere deg og gi deg gnisten tilbake. Depresjon er fravær av språk. Det er sjeldent at deprimerte mennesker får til å fortelle hvordan de har det eller hva det er de egentlig strever med. Slik er det faktisk veldig ofte også for klientene våre som sliter med stress, bekymring og angst knyttet til egne ambisjoner og mål.
Å gjenkjenne følelser, og utvide språket omkring følelser, vil kunne gi deg en god indre samtale. Vi mennesker er nesten i kontinuerlig dialog med oss selv. Å finne frem til strategier for å gjøre den indre samtalen god og støttende er et mål som er innen rekkevidde for de fleste.
I Samtalen får vi ofte tilbakemeldinger fra våre klienter at bare i løpet av noen få terapitimer er de på sporet av å kunne hjelpe seg selv til en bedre hverdag. Ofte legger vi opp til en litt intensiv start, med kanskje en konsultasjon i uken med en av våre psykologer, og når klientene har fått bedre innsikt i sine egne automatiske tankemønstre, og stopper opp og er nysgjerrig på dem, så kommer klientene for videre støtte og utvikling en eller to ganger i måneden.
Automatiserte tanker er som motorveier, raske og tilgjengelige - men hva hvis de går til feil sted? Klient 28 år i samtaleterapi hos Samtalen
Husk at det er ingen skam å kjenne på at du for en periode får litt mer oppmerksomhet av deg selv, at du er den mest interessante personen i ditt liv. Veien blir målet …
Blir du mer kjent med egne tankemønstre, og anerkjenner dem, vil det også bli mulig å regulere din adferd i samspill med andre mennesker, og derfor bli mer attraktiv og interessant og lettere å omgås – for deg selv og for dem rundt deg. Hva med å sørge for å bli interessant for deg selv?
Tror du dette kan være hensiktsmessig for deg?
Velkommen til oss. Bestill time selv på www.samtalen.no. Vi tilbyr konsultasjoner i våre flotte lokaler i Ibsenkvartalet rett ved Oslo Tinghus. Eller du kan få online-time, og slippe reiseveien.
Se gjerne også:
Velkommen til psykologene hos Samtalen! Vi prøver å ha kort ventetid og å være så tilgjengelige og fleksible som mulig. Hvis du ønsker hjelp til å velge psykolog og bestille time, send en e-post til post@samtalen.no. Eller ring oss. Vi tilbyr terapi fra kl 7-22 på hverdager og kl 12-15 på lørdager. Det er ingen tillegg i pris for kveldstimer.
Denne artikkelen ble først publisert 20. Juni 2022