Kjenner du på uro og en tendens til å overtenke?
Tar du ofte deg selv i å tenke på fortiden eller planlegge fremtiden? Skulle du ønske du kunne være mer tilstede i øyeblikket? Når tankene våre dreier seg mye om fortid eller fremtid, får vi mindre plass i til å sette pris på øyeblikket og vi blir mindre tilstedeværende. Mangel på tilstedeværelse kan gjøre at vi føler oss rastløse, slitne og rett og slett nedstemte. Så hvordan kan vi jobbe med å øke tilstedeværelse?
Gjennom det som kalles mindfulness eller "oppmerksomt nærvær" kan vi trene på akkurat det. Mindfulness kan være veldig nyttig i etterkant av tøffe perioder i livet for å lindre det vonde, men også i bedre perioder for å oppnå det å virkelig være til stede i de gode øyeblikkene. Mindfulness går kort sagt ut på å bli bevisst på egne følelser og tanker for å oppnå det å være oppmerksomt tilstede her og nå, uten å fordømme det som oppstår. Slik kan vi også slippe litt av selvkritikken som så fort kan oppstå.
På norsk benytter stadig flere begrepet Oppmerksomt nærvær som et synonym til Mindfulness. Kanskje litt lettere å forstå. Psykolog Martine Hembre
Bevisstgjøring av egne følelser og tanker kan være svært nyttig og meningsskapende for oss mennesker, og er noe vi ofte jobber med i terapitimer. Mindfulness er et verktøy som kan hjelpe til med slik bevisstgjøring. Videre kan mindfulness-øvelser gi større mentalt overskudd og dermed gi oss et større grunnlag for å styrke både relasjonene og prestasjonene våre.
Det finnes mange måter å jobbe med mindfulness på.
Jon Kabat Zinn har f.eks. delt inn mindfulness i følgende ni holdninger:
- Nybegynnende holdning: Å legge vekk noen forventninger og erfaringer, og være nysgjerrige på hva som vil skje, kan gi oss en opplevelse av at det finnes uendelig mange muligheter i hvert eneste øyeblikk!
- Ikke-dømmende holdning: Å observere hva vi kjenner og tenker, uten å dømme at vi, helt automatisk, konstant dømmer det vi tenker på. Når vi prøver å gjenkjenne egne mønstre, istedenfor å dømme dem, kan det gi oss større klarhet over egne uhensiktsmessige tankefeller, og det blir enklere å jobbe med å gjøre disse mindre dominerende.
- Aksepterende holdning: Å godta at det som er akkurat her og nå, er akkurat slik. Når vi godtar situasjonen vår, enten den er preget av uro, smerter eller utålmodighet, blir det også enklere for oss å gjøre noe med den.
- Å gi slipp: Å gi slipp når en trang til å tviholde på noe, eller skyve unna noe vi ikke ønsker, oppstår. Ved å la det som er nå, være, kan vi slippe å være fanget i et mønster av begjær eller benektelse, og det kan virke befriende.
- Tillitsfull holdning: Å stole på at kroppen har en grunnleggende kunnskap om hva den trenger, som det at pusten går helt av seg selv. Hvorfor skal følelsene og tankene være noe annerledes enn pusten? Stol på at du kan få til å møte det som måtte komme i fremtiden, når det oppstår.
- Tålmodig holdning: Ofte er vi utålmodige etter å komme oss videre, men hvis vi kan forsøke å være akkurat her vi er, kan vi få med oss mer av det fine vi kan finne i livets, så mange, uperfekte øyeblikk.
- Ikke-strebende holdning: Å øve på det å ikke ha et mål, heller ikke for å “oppnå” mindfulness. At det som er her og nå, er godt nok. Dette er ikke enkelt i en travel hverdag, men kan til gjengjeld være veldig godt, samt gjøre oss enda mer produktive de stundene vi trenger å være det.
- Takknemlig holdning: Å sette pris på alt det vi faktisk er og har.
- Generøs holdning: Å være generøs, og gi av oss selv uten en direkte hensikt om å få det bedre selv. Dette styrker både oss selv og relasjonene våre.
Ble du nysgjerrig på mindfulness? Var det noen av holdningene som traff deg litt ekstra? Det kan være et godt utgangspunkt for samtaleterapi, for å løse opp i det du opplever som strevsomt. Du er hjertelig velkommen til å bestille en time, og du vil bli møtt med trygghet og varme - og vil bli lyttet til og fulgt på en måte som vil være nyttig for deg.
Du kan også se Jon Kabat Zinn snakke mer om de ni holdningene her
Les gjerne også disse artiklene på Samtalens sider:
- Bli kvitt angst – om trygghetssøkende strategier
- Bli kvitt bekymringer
- EMDR og bearbeiding av vonde livsopplevelser | Samtalen
- Hva er traumebehandling og når kan det hjelpe?
- Er veien målet? Om stress, angst og ambisjoner
I Samtalen arbeider vi for å ha kort ventetid og være tilgjengelige for deg som klient. Vi tilbyr behandlinger både på dagtid og kveldstid, samt fysisk og digitalt. Ingen pristillegg for kveldstimer. Strever du med stress, angst og bekymringer vil samtaleterapi kunne hjelpe deg til å få en bedre hverdag. Send en melding til post@samtalen.no eller bestill time på våre nettsider. Skriv gjerne en kort kommentar om hva du strever med eller trenger hjelp til - så finner vi riktig psykolog og passende tid for deg!
Del gjerne artikkelen, dersom du kjenner noen som du tror kan ha glede av å lese den!
Denne artikkelen ble først publisert 16. August 2022