Aktuelt

Ikke gravid ennå?

Oppdatert 24. Juni 2024 av Astrid Rygnestad

Sliter dere med å bli gravide? Det opplever stadig flere norske par. Biologien driver oss, lysten til å bli gravid kan bli påtrengende. Vi bestemmer oss for å prøve. Mange stuper inn i forsøk på å bli gravide med lyst og glede - og kanskje lettelse. Endelig skal vi etablere oss skikkelig med familie!

60 % blir gravide allerede etter 3 måneders forsøk. For en lykke, og kanskje en selvfølge for dem det gjelder.

90 % av alle par blir gravide i løpet av et års forsøk. helsenorge.no

Men for mange begynner bekymringene når graviditeten uteblir. Sexen blir ofte mer planlagt, det blir en jobb, og når graviditeten uteblir måned etter måned er det kanskje ikke like lett å snakke åpent og ærlig om skuffelsene. Men heldigvis, over 90 % av alle par blir gravide i løpet av et års forsøk. Hvis du er av de 10 % som ikke har blitt gravid så raskt, så har du kanskje begynt å bli bekymret, mer sårbar og pessimistisk.

Kanskje holder du alt hemmelig, og lar være å snakke med andre om skuffelsene. Kanskje klarer du ikke å snakke med partneren din om hvordan du har det? Kanskje frykter begge at det skal være noe galt med oss to som par? Og noen frykter brudd hvis ikke graviditeten kommer. Det er ikke uvanlig å gruble på grunnen til at vi ikke blir gravide. Er det «min feil», eller kanskje er det «partnerens feil»?

Nedsatt fertilitet kan rokke ved eget selvbilde. Og kanskje opplever vi misunnelse og manglende glede når andre rundt oss blir gravide. Det føles vondt og skamfullt, og det er ikke noe rart!

Da er det godt å ha noen du kan snakke med, enten det er din kjære eller en annen god venn.

Parterapi gjør ventetiden bedre

Hvis du kjenner at det ikke er nok, så kan det være godt og lurt å bestille time hos Samtalen psykolog-par-familie for å få effektiv og god hjelp fra erfarne psykologer. Vi ønsker at terapi skal være et naturlig og lett tilgjengelig gode. Du må selv velge om du har størst tro på parterapi, individualterapi eller en Par-sjekk som en inngang til å få det bedre.

I Oslo blir vi i snitt stadig eldre før vi finner «den rette» og vil stifte familie. Vi tar stadig lengre utdannelse, og vil ofte ha bosted og ikke minst riktig partner på plass før vi tenker på å få barn.  Jo eldre vi blir, jo større sannsynlighet nedsatt fertilitet. Kanskje blir det vanskelig å finne den rette partneren å få barn med? Kanskje vil jeg forsøke å få barn uten fast partner?

Av og til når vi endelig har funnet den rette partneren, er det ikke uvanlig å bli utålmodige og få dårlig tid med å skaffe barn. Av og til velger vi å få barn uten partner. Mange får store økonomiske utlegg og skuffelser for gjentatt behandling med assistert befruktning. Denne situasjonen kan oppleves stressende og angstfylt enten du er alene eller hvis du er i et parforhold hvor dere ikke klarer å dele følelsene knyttet til dette. Mange føler skam: Er jeg ikke en fruktbar kvinne? Er jeg ikke et ekte mannfolk?

Og nettopp stress og angst kan påvirke sexlyst, fertilitet og partilfredshet negativt, og det gjør oss enda mer stresset!

Følelsen av ufrivillig barnløshet kan være en påkjenning, og i Samtalen – psykolog – par - familie i Oslo har våre terapeuter god erfaring med å hjelpe enslige og par med å håndtere ventetiden, eller gjøre perioden som ufrivillig barnløs bedre.

Vi bruker integrative metoder for løse opp i angst, depresjon og stress som kan følge med denne situasjonen. Vi benytter teknikker for å validere følelser, og å lære å støtte seg selv og evt hverandre i arbeidet med å stå i og akseptere situasjonen. Det er første steg på veien til å få det bra.

Og vi tenker at å søke hjelp for å få til bedre kommunikasjon og unngå misforståelser er en veldig nyttig ting for blivende foreldre. Derfor gjør vi våre psykologtjenester lett tilgjengelig via online-booking, og også online-terapi for dere som ikke bor i nærheten av Samtalen i Oslo Sentrum, Oslo Nydalen Torg eller Fredrikstad.

Vi vil hjelpe deg/dere til å finne frem til livsglede og full utfoldelse som menneske, selv om du akkurat nå er utålmodig på å komme i gang med et av livets viktigste oppgaver.

Denne artikkelen ble først publisert 19. September 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time