Ikke gravid ennå? Parterapi gjør ventetiden bedre.

Ikke gravid ennå sex seng
Ikke gravid ennå sex seng
Ikke gravid ennå?
Ikke gravid ennå? Bekymret...

Sliter dere med å bli gravide? Stadig flere norske par opplever venting og frykt for barnløshet.

Sliter dere med å bli gravide? Det opplever stadig flere norske par.

Biologien driver oss, lysten til å bli gravid kan bli påtrengende. Vi bestemmer oss for å prøve. Mange stuper inn i forsøk på å bli gravide med lyst og glede - og kanskje lettelse. Endelig skal vi etablere oss skikkelig med familie!

60 % blir gravide allerede etter 3 måneders forsøk. For en lykke, og kanskje en selvfølge for dem det gjelder.

90 % av alle par blir gravide i løpet av et års forsøk.helsenorge.no

Men for mange begynner bekymringene når graviditeten uteblir. Sexen blir ofte mer planlagt, det blir en jobb, og når graviditeten uteblir måned etter måned er det kanskje ikke like lett å snakke åpent og ærlig om skuffelsene. Men heldigvis, over 90 % av alle par blir gravide i løpet av et års forsøk. Hvis du er av de 10 % som ikke har blitt gravid så raskt, så har du kanskje begynt å bli bekymret, mer sårbar og pessimistisk.

Kanskje holder du alt hemmelig, og lar være å snakke med andre om skuffelsene. Kanskje klarer du ikke å snakke med partneren din om hvordan du har det? Kanskje frykter begge at det skal være noe galt med oss to som par? Og noen frykter brudd hvis ikke graviditeten kommer. Det er ikke uvanlig å gruble på grunnen til at vi ikke blir gravide. Er det «min feil», eller kanskje er det «partnerens feil»?

Nedsatt fertilitet kan rokke ved eget selvbilde. Og kanskje opplever vi misunnelse og manglende glede når andre rundt oss blir gravide. Det føles vondt og skamfullt, og det er ikke noe rart!

Da er det godt å ha noen du kan snakke med, enten det er din kjære eller en annen god venn.

Hvis du kjenner at det ikke er nok, så kan det være godt og lurt å bestille time hos Samtalen psykolog-par-familie for å få effektiv og god hjelp fra erfarne psykologer. Vi ønsker at terapi skal være et naturlig og lett tilgjengelig gode. Du må selv velge om du har størst tro på parterapi, individualterapi eller en Par-sjekk som en inngang til å få det bedre.

Omsorg
Støtte hverandre mens dere venter på å bli gravide

I Oslo blir vi i snitt stadig eldre før vi finner «den rette» og vil stifte familie. Vi tar stadig lengre utdannelse, og vil ofte ha bosted og ikke minst riktig partner på plass før vi tenker på å få barn.  Jo eldre vi blir, jo større sannsynlighet nedsatt fertilitet. Kanskje blir det vanskelig å finne den rette partneren å få barn med? Kanskje vil jeg forsøke å få barn uten fast partner?

Av og til når vi endelig har funnet den rette partneren, er det ikke uvanlig å bli utålmodige og få dårlig tid med å skaffe barn. Av og til velger vi å få barn uten partner. Mange får store økonomiske utlegg og skuffelser for gjentatt behandling med assistert befruktning. Denne situasjonen kan oppleves stressende og angstfylt enten du er alene eller hvis du er i et parforhold hvor dere ikke klarer å dele følelsene knyttet til dette. Mange føler skam: Er jeg ikke en fruktbar kvinne? Er jeg ikke et ekte mannfolk?

Og nettopp stress og angst kan påvirke sexlyst, fertilitet og partilfredshet negativt, og det gjør oss enda mer stresset!

Følelsen av ufrivillig barnløshet kan være en påkjenning, og i Samtalen – psykolog – par - familie i Oslo har våre terapeuter god erfaring med å hjelpe enslige og par med å håndtere ventetiden, eller gjøre perioden som ufrivillig barnløs bedre.

Vi bruker integrative metoder for løse opp i angst, depresjon og stress som kan følge med denne situasjonen. Vi benytter teknikker for å validere følelser, og å lære å støtte seg selv og evt hverandre i arbeidet med å stå i og akseptere situasjonen. Det er første steg på veien til å få det bra.

Og vi tenker at å søke hjelp for å få til bedre kommunikasjon og unngå misforståelser er en veldig nyttig ting for blivende foreldre. Derfor gjør vi våre psykologtjenester lett tilgjengelig via online-booking, og også online-terapi for dere som ikke bor i nærheten av Samtalen i Oslo, Fredrikstad eller Vestby.

Ufrivillig barnløshet – hva betyr dette for meg eller oss som par?  Vi utforsker hvordan du kan søke støtte på en god måte. Hvordan skape følelsesmessig trygghet? Er det mulig å lage en plan for å mestre situasjonen bedre?

Vi vil hjelpe deg/dere til å finne frem til livsglede og full utfoldelse som menneske, selv om du akkurat nå er utålmodig på å komme i gang med et av livets viktigste oppgaver.

Om du ønsker å komme alene eller sammen med din partner er opp til deg. Samtalen tilbyr erfarne psykologer både til individual-timer og par-timer. Du kan selv velge om du vil ha et fysisk møte med psykolog i Oslo, Fredrikstad eller Vestby, eller om det er online-time som passer deg/dere best. Du kan velge å bestille time selv via https://samtalen.onlinebooq.net/eller sende en henvendelse med beskrivelse om hva du ønsker hjelp med til kontakt@samtalen.no, så finner vi den riktige psykologen til deg. Samtalen tilbyr timer fra kl 7-22 på hverdager, og i helgene på forespørsel.

Lyst på barn?
Bedre parkommunikasjon mens dere venter på å bli gravide
Skape din egen familie?
Drømmer du om familie?

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time