Aktuelt

Jeg kjenner meg helt tom innvendig, hva nå? 

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

I denne artikkelen kan du lese om hva som kan hjelpe når du har mistet følelsene.

En klient forteller meg at han opplever å miste kontakt med seg selv. «Det er som om det ikke er noe liv inni meg» sier han. Hverdagen er fargeløs, og meningsløsheten i det hele kjennes bunnløs. Hodet arbeider på fullt gir for å skape en forståelse av situasjonen, men det kjennes tomt. Tankekjøret har nærmest tatt styring i hverdagen, og veien ut virker retningsløs, uoverkommelig. 

Artikkel skrevet av psykolog Andrea Erlandsen hos Samtalen AS

Når vi mister kontakt med vårt indre følelsesliv, kan det oppleves som at vi mister en del av oss selv, at vi er tom innvendig. Situasjoner som tidligere har gitt gjenklang i oss, gir oss ikke noe. 

Følelsene våre er tilstander som forteller oss hva vi trenger Psykolog Andrea Erlandsen

Følelsene våre er tilstander som forteller oss hva vi trenger, hvordan vi har det og hvor vi skal, og når disse tilstandene oppleves utilgjengelige for oss, kan vi bli tungsinnet, urolige, rastløse eller tomme for energi. Vanligvis trenger vi ikke alltid å vie oppmerksomheten til følelsene for å gjøre det vi skal eller ønsker, det hele går på automatikk. I fraværet av kontakt kan det ofte kjennes som at informasjon vi vanligvis får automatisk, ikke er der lenger.

I emosjonsfokusert terapi (EFT) arbeider vi med å vekke til liv følelsene i terapirommet, og skape en mening i hva følelsene forteller oss at vi trenger. Vi er opptatt av at glede, frykt, sinne, tristhet, skam, skyld og andre følelsestilstander kan hjelpe oss til å organisere oss, ta valg og kommunisere til oss selv og andre hva vi trenger. Noen ganger kan vi vegre oss for å gi vonde følelser tilgang, ettersom vi har en naturlig dragning vekk fra ubehag. Tendensen til å holde følelsene på en armlengdes avstand kan i noen situasjoner ha vært helt nødvendig, men i andre situasjoner gi oss vansker i relasjoner, handlinger eller valg.  

Følelser aktiveres i kroppen, og noen ganger kan det være vanskelig å i det hele tatt kjenne at noe skjer på innsiden. Andre ganger kan vi kjenne at der er noe uten å vite helt hva. Enkelte øyeblikk kan vi fornemme en følelse uten å vite helt hvorfor den er der. Selv når vi vet hvorfor en følelse er tilstede, kan det være utfordrende å vite hva vi skal gjøre med det, eller hva vi til en motsetning ikke skal gjøre. Vi kan også skamme oss for å kjenne for lite, eller skamme oss for å kjenne for mye. Og i fravær av kontakt med følelsene, kan vi kjenne oss tomme. 

Kjenner du deg igjen? Føles det som du er tom innvendig? Det er hjelp å få.

Gjennom emosjonsfokusert terapi ønsker jeg å hjelpe andre til å komme i kontakt med, bli kjent med og skape mening av sine følelser, og møte enhver der du er i din prosess. Psykolog Andrea Erlandsen

Å utforske sitt eget følelsesliv eller fravær av kontakt med følelseslivet kan være en utfordrende prosess å ta tak i alene eller med de som står en nær. Gjennom emosjonsfokusert terapi ønsker jeg å hjelpe andre til å komme i kontakt med, bli kjent med og skape mening av sine følelser, og møte enhver der du er i din prosess. Dersom du kjenner deg tom på innsiden eller kaotisk i møte med dine vanskelige eller positive følelser, ønsker jeg deg velkommen til å booke en time eller sende en melding til kontakt@samtalen.no

Les gjerne også disse artiklene på Samtalens sider:

I Samtalen arbeider vi for å ha kort ventetid og være tilgjengelige for deg som klient. Vi tilbyr behandlinger både på dagtid og kveldstid, samt fysisk og digitalt. Ingen pristillegg for kveldstimer og helgetimer. Strever du med stress, angst og bekymringer vil samtaleterapi kunne hjelpe deg til å få en bedre hverdag. Bestill time selv her på www.samtalen.no eller gå direkte inn på samtalen.bestille.no

Du kan også sende en melding til kontakt@samtalen.no, skriv gjerne en kort kommentar om hva trenger hjelp til - så finner vi riktig psykolog og passende tid for deg!

Del gjerne artikkelen, dersom du kjenner noen som du tror kan ha glede av å lese den!

Denne artikkelen ble først publisert 2. Februar 0203

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time