Aktuelt

Sliter du med angst, eller gjør noen nær deg det?

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

I denne artikkelen kan du lese om angstbehandling som virkelig kan hjelpe før den får festet seg skikkelig. Å søke hjelp raskt kan være en nøkkel for å hjelpe deg selv eller andre rundt deg som strever med angst. Å få innsikt i at det faktisk er relativt enkle endringer som kan hjelpe gir håp og mestringstro.

Artikkel skrevet av Psykolog Sara Jansen i Samtalen Nydalen Torg:

4-dagers behandling for angstlidelser

Helt siden jeg startet som psykolog har jeg hatt fordypning og stor interesse for utredning og behandling av angstlidelser. Jeg var så heldig å bli en del av et angst-team i en av mine første jobber. Her fikk jeg muligheten til å bli sertifisert 4-dagers terapeut for angstlidelsene panikklidelse, sosial fobi og tvangslidelse (OCD).

Grunnen til at jeg synes angstlidelser er spennende, og faktisk gøy å jobbe med, er at behandlingen er så effektiv og bra! Med riktig eksponering og teknikk innad i behandlingen, kan man faktisk bli helt frisk og komme seg ut av angsten. Tenk å ikke la hverdagen bli styrt av angst! Derfor trives jeg utrolig godt med angstbehandling, da den virkelig kan gi gode resultater for målgruppen.

Strever du med angst? Det er hjelp å få! Sara Jansen, psykolog i Samtalen

I 4-dagers behandling for angst har man fokus på eksponering, men med riktig teknikk. Det handler om å møte angsten på en måte som at den ikke er farlig, man skal ikke frykte den, men trene på å la den være, det er støy. Det høres enkelt ut, men også utrolig vanskelig dersom man har en angstlidelse. Derfor er jeg som terapeut med deg, hele veien. Behandlingen handler om å oppsøke det man er redd for, men med en innstilling om at man ikke skal ta kontroll over angsten. Det vil si, ikke prøv å kontroller omgivelsene eller det fysiologiske som skjer i kroppen din, la det være, ha fokus på det du driver med. Behandle angsten og alt rundt det som støy. Gå inn med en innstilling om at «det som skjer, det skjer». Med denne teknikken i eksponeringen vil det ikke lenger være så farlig, dersom man får hjertebank, fordi det er ikke noe å bry seg om. Det handler rett og slett å ikke lytte til angsten, gjør det DU vil, til tross for at hjertebanken kommer eller man blir litt svett i hendene. «Jaja, da ble jeg litt varm da, hva så?».

Tenk å kunne «drite i» angsten sin? At den ikke lenger skal få styre din hverdag! Det er det noe av det jeg driver med i terapi, og du har min fulle støtte hele veien. Angstbehandlingen handler også mye om at du aldri bli tvunget ut i en eksponering du ikke er klar for. Du vil bli gitt grundig og detaljert psykoedukasjon før eksponering, slik at du forstår teknikken og prinsippene. Psykoedukasjon er rett og slett et annet begrep for «education», at du blir fortalt og lært om angstens mekanismer, hva som skjer i kroppen din. Det handler om at du skal bli styrket og forberedt for hva som skal skje i eksponering.

Strever du med en angstlidelse så kan jeg hjelpe deg med bruk av prinsippene fra 4-dagers behandling.

Det handler om å møte angsten på en måte som at den ikke er farlig, man skal ikke frykte den, men trene på å la den være, det er støy. Det høres enkelt ut, men også utrolig vanskelig dersom man har en angstlidelse. Derfor er jeg som terapeut med deg, hele veien. Sara Jansen, psykolog i Samtalen

Om du tenker at dette er noe for deg, book en time Sara Jansen. Skriv en liten melding til avtalen i bookingen din at du ønsker behandling basert på 4-dagers behandling. Sara tilpasser behandlingen og tider til deg, samtidig er det et poeng å legge såpass mye i det når du først starter opp at prinsippene for behandlingsformen kan følges. Å møte opp til en time og diskutere med Sara er første steg på veien for mestring av situasjonen. Velkommen til Samtalen

Les gjerne også:

Velkommen til psykologene hos Samtalen! Vi prøver å ha kort ventetid og å være så tilgjengelige og fleksible som mulig. Hvis du ønsker hjelp til å velge psykolog og bestille time, send en e-post til kontakt@samtalen.no. Eller ring oss på 23134393. Vi tilbyr terapi fra kl 7-22 på hverdager og kl 10-16 på lørdager og søndager.

Vi tilbyr konsultasjoner i Samtalens flotte lokaler Oslo sentrum dvs i Ibsenkvartalet rett ved Oslo Tinghus eller Oslo Nydalen Torg, over Nydalen T-banestasjon. Eller du kan få online-time, og slippe reiseveien. Da betaler du enkelt og greit med Vipps, og vi benytter trygge og sikre digitale plattformer.

Velkommen til Samtalen!

Denne artikkelen ble først publisert 6. November 2023

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time