Aktuelt

Hvordan finne seg til rette i den moderne mannsrollen?

Oppdatert 31. Mai 2024 av Astrid Rygnestad

Omfanget av omtale i mediene om kjønn og kjønnsroller har tiltatt over lengre tid nå. Fokus på kvinner og likestilling har gitt et viktig bidrag til at samfunnet vårt, og i dag står likestillingen mer i stil med det vi bør forvente av et vestlig demokrati.

Samtidig sitter en igjen med spørsmål rundt hva dette fokuset medfører for menn som har måttet "gi avkall på mange privilegier", særlig en større gruppe unge menn, som kanskje føler at mulighetene deres har blitt innskrenket og at det er press og stress knyttet til definisjonen av mannsrollen. Her kan du lese noen betraktninger omkring mannens identitet og kjønnsrolle i vårt moderne samfunn.

Hva innebærer egentlig den moderne mannsrollen, hvordan blir jeg mann nok? Mann 23 år, klient hos Samtalen

«Incel» står for involuntary celibate som betyr ufrivillig sølibat. Betegnelse omfatter en gruppe individer vi stadig vekk hører om i samfunnsdiskursen og populærkulturen. Du kjenner kanskje til subkulturen med unge menn gjennom NRK doku-serien "Gutter Mot Verden" eller dramakomedieserien "Sigurd Fåkke Pult". Gjennom disse tv-programmene kan du få et innblikk i vanskelige følelser som utspiller seg i anonyme nettforum som 4chan og Reddit.

Strever du med å finne din plass?

Tilfeldig sex eller et romantisk kjærlighetsforhold til en partner er noe flere unge mennesker tilstreber. Blant annet forklares dette av våre biologiske primærbehov om forplantning og nærhet til andre. Det vil ofte oppstå vanskelige følelser ved å utebli fra denne arenaen. Manglende nyanser og evne til å gjenkjenne og akseptere følelser kan særlig bli fremtredende i homogene grupper med likesinnede mennesker. Kanskje blir det bare sinne og aggresjon knyttet til utenforskap som er "lov" å uttrykke? Allikevel kan det være slik at homogene grupper føles meningsfulle å delta i, siden de skaper en felles identitet, tilhørighet og interpersonlig nærhet.

«Offer for egne forventninger til seg selv?»

Selvoppfyllende profeti er et fenomen der forventningen til en person gjør at personen endrer seg i retning av denne forventningen. Profetien trenger samtidig ikke ha noen rot i virkeligheten. For eksempel kan en kommentar på en fest få enkelte til å rynke på nesen eller himle med øynene. På neste fest forventer du at dine kommentarer vekker forakt hos andre, og devaluerer dine sosiale ferdigheter. Du velger derfor ikke å ikke prate med noen.

I NRK podden Verdibørsen forteller psykiateren Krakowski at unge menn han prater med ofte oppfatter seg som lite attraktive, men at han selv opplever de som helt normale. Kan det tenkes at Incels delvis blir offer for egne forventninger til seg selv?

Når det gjelder å lykkes med intimitet, finnes det noe statistikk som kan virke demotiverende for menn. Studier undersøkte data fra dating-appen Tinder og fant at de 80 prosent minst attraktive mennene konkurrerer om 22 prosent av kvinnene. Til forskjell konkurrerer 20 prosent av de mest attraktive mennene om 78 prosent av kvinnene. I sum sitter en minoritet hypersuksessfulle menn igjen som «sjekke-vinnerne» på denne "markedsplassen". Dette er en arena der det er betydelig forskjell på menn og kvinners forutsetninger.

Dessverre er det slik at gutter og menn topper flere vonde statistikker, som avbrutt utdanning, antisosial atferd og alvorlig psykisk lidelse. Det er også kjent at gutter og menn i mindre grad enn kvinner tar i bruk psykisk helsehjelp.

På tide at også gutter og unge menn søker psykologhjelp, det er ikke noe å skamme seg over... Lærer 33, på videregående skole i Oslo sentrum

«Sortere følelser, tanker og atferd.»

Mange trer inn i voksenlivet uten å helt vite hva som skal skje videre. En stor andel får ikke til å fullføre videregående skole. Det stagnerer og stopper opp. Kanskje det kun er de umiddelbare behovene som søvn, mat, og grunnleggende aktivitet som blir opprettholdt. Ofte er denne tilstanden etterfulgt av vonde følelser, negative tanker og uhensiktsmessige mestringsstrategier. Det blir lett å kjenne på utenforskap, og frykt for fremtiden.

Da kan det være nyttig å ta en pust i bakken, og skrive ned en liste med noen mål «Hva vil jeg?» Kanskje ett av poengene dine er 60 % oppnåelig. Kanskje dette kan motiverer deg. Jonas kan hjelpe deg med å sortere følelser, tanker og atferd, slik at det kanskje blir litt enklere å utforske din identitet og lykkes med dine mål. Han kan også hjelpe deg med å gjenkjenne og validere vanskelige følelser. For mannsrollen i vårt moderne samfunn er mer enn å ta i bruk herretoalettet og være sist av det synkende skipet.

Da kan det være nyttig å stoppe opp, tenke seg om og skrive ned en liste med noen mål «Hva vil jeg?»

Det kan det være nyttig å ta en pust i bakken. Og kjenne etter og kanskje skrive ned hva du drømmer om å få til. Er det mulig å få tak i forhåpninger og drømmer, eller kanskje er det til og med vanskelig å svare på: «Hva vil jeg?» Kanskje ett av poengene dine er 60 % oppnåelig. Kanskje dette kan motiverer deg.

Våre psykologer har lang erfaring med å hjelpe folk med å sortere følelser, tanker og atferd. Etter Samtale med Jonas blir det litt enklere å utforske din identitet og lykkes med dine mål. Han kan også hjelpe deg med å gjenkjenne og validere vanskelige følelser. For mannsrollen i vårt moderne samfunn er mer enn å ta i bruk herretoalettet og være sist av det synkende skipet.

Velkommen til individualtime hos oss i Samtalen. Vi anbefaler at du begynner med 75 minutter i første time, men dersom du er ganske sikker og konkret på hva du trenger hjelp til kan det holde med 45 minutter. Vi anbefaler deg å ta en time først, og hvis du kjenner at det klaffer med psykologen anbefaler vi at du legger et opplegg av litt varighet sammen med psykologen. Av erfaring vet vi at det tar litt tid å endre tanke- og adferdsmønster, og at det hjelper å ha en plan og forplikte seg.

Les også disse artiklene - her er det mange tips til bedre psykisk helse:

Denne artikkelen ble først publisert 3. Mai 2022

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time