Aktuelt

Denne uvanen kan koste deg forholdet: Brødsmuler og klær som flyter

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Psykolog og parterapeut Helene Abrahamsen uttaler seg til TV2

Psykolog og parterapeut Helene Abrahamsen sier at mange par som er hos henne i terapi, lærer seg å oversette hvorfor man sier og handler som man gjør.

For eksempel hvorfor man kan blir sint over at klær flyter eller at kjæresten ikke lenger spør hvordan dagen har vært.

– Selv om dette kan ses på som små, tullete ting, kan det bli store spørsmål, fordi man er så viktig for hverandre, sier Abrahamsen og fortsetter:

– Når du ikke rydder opp og ikke spør hvordan det går, kan man bli redd for at partner ikke lenger bryr seg eller er der for den andre. Man kan bli redd for avstand i forholdet og at det igjen skal føre til at vi mister hverandre, sier Abrahamsen.

Samtalens psykolog Helene Abrahamsen tar imot klienter hos Samtalen Nydalen Torg, sørlig god erfaring med å arbeide emosjonsfokusert med par og enkeltpersoner.
Samtalens psykolog Helene Abrahamsen

Hun har tidligere jobbet i spesialisthelsetjenesten og jobber i dag som psykolog og parterapeut hos Samtalen AS.

«Perfekte» forhold finnes ikke

Abrahamsen mener det er viktig å påpeke at krangling ikke er et mål på om forholdet er «perfekt».

– Parforhold kan være veldig vanskelig og krangling kan skje uten at dette betyr at vi ikke er bra sammen. I et godt forhold bør det være plass til å si ifra og å være uenige. Og det bør være rom for å ha dårlige dager, sier hun.

– Målet på hvor godt forholdet er ligger kanskje mer i hvordan vi håndterer dette, fortsetter hun.

Som mennesker ønsker vi oss nære relasjoner som er trygge og gode, slik at vi hører til et sted, forteller Abrahamsen.

– Et trygt forhold kan godt inneholde krangling. Man skal kunne tørre å si fra, og det skal være rom for følelser og sinne. Om du aldri tør å være deg selv, kan det opplevelse som utrygt, og da kan det også oppstå avstand i forholdet, sier Abrahamsen.

Vurderer du parterapi? Psykologene svarer

Kan man dra i parterapi alene?

– Ja, det kan du. Men vil man jobbe med parforholdet, er det en fordel om begge kan delta. Man kan ikke bare sende «synderen» til problemet, siden konflikter og roten til konfliktene ofte innebærer begge parter, sier Abrahamsen.

Er parterapi for alle?

– Ikke nødvendigvis. Det krever at man er villig til å åpne seg om følelser og gå på et dypere plan, og det kan være vondt, sier Abrahamsen.

Hvem går i parterapi?

– Folk som opplever for høyt konfliktnivå, ønsker å søke hjelp. Mange oppsøker hjelp for å forbygge og rydde i kommunikasjonen for å bygge livet sammen, sier Abrahamsen

Les mer om psykolog Helene Abrahamsen

Lenke til hele intervjuet

Psykolog Helene Abrahamsen er en erfaren psykolog og parterapeut som bl a tilbyr emosjonsfokusert parterapi. Hun tilbyr timer fra Samtalen Oslo Nydalen Torg.

Les gjerne også:

Velkommen til psykologene hos Samtalen! Vi prøver å ha kort ventetid og å være så tilgjengelige og fleksible som mulig. Hvis du ønsker hjelp til å velge psykolog og bestille time, send en e-post til kontakt@samtalen.no. Eller ring oss på 23134393. Vi tilbyr terapi fra kl 7-22 på hverdager og kl 10-16 på lørdager og søndager.

Vi tilbyr konsultasjoner i Samtalens flotte lokaler Oslo sentrum dvs i Ibsenkvartalet rett ved Oslo Tinghus eller Oslo Nydalen Torg, over Nydalen T-banestasjon. Eller du kan få online-time, og slippe reiseveien. Da betaler du enkelt og greit med Vipps, og vi benytter trygge og sikre digitale plattformer.

Velkommen til Samtalen!

Denne artikkelen ble først publisert 27. Oktober 2023

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time