Aktuelt

Er det vanskelig å få med mannen din til parterapi?

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Mange damer forteller at selv om de begge er enige om at forholdet har blitt vanskelig og at de trenger hjelp, er det vanskelig å få med mannen til å komme til samtaler hos en psykolog eller parterapeut (denne ulikheten forekommer også i par av samme kjønn). Dette kan selvfølgelig ha mange årsaker, men en årsak kan faktisk stamme helt fra steinalderen. Vi mennesker er jo designet til å leve i steinalderen, og fordi evolusjonen går svært svært sakte er det mye fra den tid som ikke oppleves som nyttig i vårt moderne samfunn.

Forskning har vist at det er vanskeligere for menn å snakke om svært konfliktfulle tema, altså tema som gjør at kroppen blir aktivert og pulsen begynner å gå fort (forskning er på gruppenivå så her er det selvfølgelig individuelle forskjeller). Det er altså lettere for kvinner å diskutere tema med høyt følelsesmessig trykk, og det tar kortere tid for kvinner å roe seg ned etter en slik samtale.

Hvorfor er det slik?

En teori fra evolusjonen er at kvinner ikke produserer melk til ammende barn hvis de er stresset eller følelsesmessig utenfor, derfor er kvinner designet til å tåle denne type emosjonelt trykk bedre. Men dette er ingen god grunn til å unngå å snakke om vanskelige tema som vil gjøre parforholdet deres bedre for dere begge to.

Vi i Samtalen hjelper dere som par å snakke om konflikter og betente tema på en måte dere begge kan tåle, og lærer dere hvordan dere fremover kan ta opp vanskelige tema uten at den emosjonelle aktiveringen behøver å være like høy. Vi har både gode parterapeuter og psykologer tilgjengelige!

  • Les gjerne denne historien om en pappa som ble "lurt" med på terapi og hans opplevelse av dette forløpet

Andre forslag til videre lesning:

Denne artikkelen ble først publisert 14. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time