Aktuelt

Hvordan snakke bedre sammen? Strever dere med dobbel-kommunikasjon?

Oppdatert 14. Februar 2022 av Astrid Rygnestad

Jeg er ved Songsvann for å komme meg ut i friluft og inn i skogen. Massevis av folk både ved studentbyen, på parkeringsplassen og på T-banen. Mange jeg kan studere...

På slike steder er det mange å følge med på, det er mange valg, og det oppstår lett uenighet om hva en skal og vil. I hvert fall er det slik denne dagen i februar. En familie med flere barn, ett eldre ektepar, et ungt par ... alle har de det til felles at et eller flere av familiemedlemmene viser tydelig og klart at forventninger ikke er imøtegått. En har nedover-leppe, en snur ryggen til de andre, et barn tramper på isen, og en tenåring kommer med en tirade som en ikke trenger å forstå språket for å få med seg budskapet fra. Og noen bare smiler, og kommer hverandre i møte, leier og ler.

Jeg syns slike observasjoner er spennende. Vet ikke om jeg tolker 100 % rett, men dette er nok enklere å forstå enn mye annen kommunikasjon.

Dobbel-kommunikasjon er verre. Sagt enkelt er det at det ikke er samsvar mellom det som sies og det som menes. De fleste av oss blir forvirret av delte budskap. Jeg pleier å si til mennesker jeg bryr meg om: Snakk til meg eller ta selv ansvar for at du sier noe annet enn hva du mener. 

Åpen kommunikasjon gir mulighet for inviterende, lyttende, henvendt og forstående budskap. Det er mulig å forholde seg til åpne budskap, selv om en er uenig. Budskapet kan en komme i møte, avvise eller ikke minst prate videre om. Slike samtaler kan bli vanskelige, men de er ærlige og gir muligheter mellom ansvarlige mennesker. Dobbel kommunikasjon gjør det ikke. Der blir bagateller lett store, misforståelsene mange, rausheten liten og respekten skral. Og det er lett å holde på med dobbel-kommunikasjon når det er mange behov som skal innfris, når vi har lyst til å bestemme, men kjenner at det er vanskelig å gjøre det. Når du vil forsøke å få andre til å gjøre det du vil - uten at det lyder som en ordre.

Åpen kommunikasjon kan læres, men det kreves vilje, mot og tålmodighet fra alle. Ingen blir noen gang utlært. Men ett har jeg erfart: De fleste har det bedre med seg selv og hverandre der alle i relasjonen på en skvær måte øver seg mot samme mål: Stå for hva en forventer, ønsker og har behov for - og gir den (de) andre samme rett!

Ta gjerne kontakt om dere vil ha hjelp av noen utenfra på veien. I Samtalen har vi mange dyktige psykologer som brenner for å hjelpe både single og par og familier med å nå bedre frem med sin kommunikasjon.

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 14. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time