Aktuelt

Smil

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

«Du kan likså godt smile, for du må gjøre det likevel!» Fremdeles kan jeg høre fars stemme. Jeg vokste opp på 50-60 tallet og det var mange oppgaver jeg som barn måtte gjøre. Mange kjedelige oppgaver.

Senere erfarte jeg hvor godt det funket med smil for kjedelige og påtvungne oppgaver, og gjorde uttrykket til mitt eget. Og utallige ganger senere har jeg smilt meg gjennom nødvendigheter og utfordringer jeg egentlig gjerne skulle vært uten. Lett, nei absolutt ikke, men jeg erfarte at det er mye som går lettere med et smil og fortsatte med å minne meg om å smile! 

Vi mennesker erfarer også at «verden kan slå». Jeg undrer meg stadig på om jeg som voksen er god nok på å vise  barn(ebarn) konstruktiv endringskompetanse? For det er viktig kompetanse for alle som skal vokse opp, ikke minst nå.

Fortiden går verden virkelig ikke på skinner, eller rettere sagt, kanskje har verden tatt et spor som verden burde kunne forutse? Kan jeg kalle sporet «det sporet som tvinger en til å tenke nytt»? Denne tiden med smittevern og begrensninger langt utover normal norsk tenkemåte, gjør noe med oss alle. Og for min egen del opplever jeg at også «dette går lettere med et smil» (for jeg må jo forholde meg til begrensningene). Det blir ikke mindre hytteforbud, mer åpne skoler, åpne konserter ol om jeg griner på nesen. Og så tenker jeg at smilet gir meg lavere blodtrykk på måleren (mindre stresshormon) …

Mange mennesker viser stor endringskompetanse og lever etter ordtaket «det er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det» som gjelder. De finner på ting, gjør oppgaver de før ikke har fått tid til, trimmer, finner muligheter, lærer noe nytt ol, og jeg blir glad hver gang jeg går ut; her spilles det for andre på gaten, det smiles, det løpes, og det kommer mange vennlige ord. Dette liker jeg – ikke viruset.

Jeg vil derfor rette oppmerksomheten mot «alt vi får til» og oppfordre alle å gi oppmerksomhet til styrkene, det gode, det vennlige i din familie, ditt hus, din setting nå!

Det trenger ikke være storartet, bare det gir fremfor tar krefter, gir glede, eller annet godt mellom og i mennesker.«Det du gir fokus, gir du kraft», heter det i treningsverden og ledelse. Hva med å la smilet være ditt fokus. Smil ...! Det er så vanskelig å være sur og sint med oppovermunn!

Hva med en øvelse for mer smil?

  • Hver dag skrive ned for deg selv en ting som har gledet deg denne dagen?
  • Hver dag fortelle den du bor med «at i dag la jeg merke til .... og jeg er heldig som lever med deg, fordi ...
  • Hver dag fortelle dine barn at de er gode, og du er glad i dem fordi de er barna dine, og bare derfor – uansett!

Ja, hva med ett smil ...? 

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 14. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time