Aktuelt

Snakk til hjertet!

Oppdatert 24. Juni 2024 av Astrid Rygnestad

Har du eller dere opplevd at man i et parforhold "bommer på hverandre"? Kanskje kan teorien om kjærlighetsspråk være nyttig for dere?

Gary Chapman skriver i boken Kjærlighetens fem språk om hvordan vi mennesker uttrykker og kjenner kjærlighet og hengivenhet i relasjon til andre på fem grunnleggende måter: anerkjennende ord, tjenester, kvalitetstid, gaver og fysisk nærhet. Med dette menes at noen kjærlighetsspråk vil være lettere å forstå for den enkelte og dermed ta i bruk enn andre (som et morsmål). Noen føler seg mest elsket når man får tilsagt annerkjennende ord, mens andre trenger fysisk nærhet for å virkelig kjenne at man hører sammen.

Dette kan være en nøkkel til å nå frem til den andres hjerte - enten det er en kjæreste eller partner, venn, barn eller annen familie. Ofte kommer par til oss der begge føler de gir mer enn de får. Kanskje må vi av og til stoppe opp og tenke over om det vi gir, er det den andre egentlig vil ha - for er det ikke ofte slik at vi gir mest av det vi selv trenger eller ønsker? En som er glad i få gaver, er gjerne god til å gi bort gaver. En som setter pris på tid sammen er gjerne flink til å prioritere dette i møte med andre!

Dette er en oppfordring til deg, uansett hva slags periode du eller dere er i: Hva kan du gjøre, vise eller si til barnet ditt, partneren din, venner og familie, som snakker til den andres hjerte slik at det virkelig kjennes for dem? Og kanskje vel så viktig, kan du hjelpe (guide) dine nære å forstå hva som også best treffer deg - et ”jeg er glad i deg” (ord), en hjelpende hånd (tjenester), å gå en kveldstur sammen (tid), en hverdagsoppmuntring (gave) eller en klem (fysisk berøring)? For hvordan skal de vite det om du ikke gir uttrykk for dine behov?

”Når du viser den andre at du er tilgjengelig, responsiv og engasjert, øker sjansen for at den andre også tør å vise sårbarhet og stole på deg med å vise sine følelser. Å vise sårbarhet skaper større nærhet. Hver gang dere tar i mot hverandre på denne måten, styrkes kjærlighetsbåndene deres” (hentet fra Kunsten å elske, s. 138 av Dimitrij Samoilov)

Forslag til videre lesing:

Litteraturtips:

Ta kontakt

Dersom du lurer på hva dette handler om eller trenger hjelp med dette i ditt liv eller parforhold - ikke nøl med å ta kontakt med en psykolog eller parterapeut i SAMTALEN. Lykke til!

Denne artikkelen ble først publisert 30. April 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time