Aktuelt

Gaver som kjærlighetsspråk

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Det er tid for gaver og mange klør seg i huet.

  • Hva ønsker jeg meg?
  • Hva skal jeg gi henne eller han?

En kvinne jeg møtte før jul for noen år siden fortalte at hun hadde gjort en viktig oppdagelse for seg selv.
- Jeg har ikke visst at mitt kjærlighetsspråk er gaver. Jeg har alltid trodd det har vært ord, men nå vet jeg at dersom noen skal fortelle meg at de er glade i meg, gjør de det best ved hjelp av gaver...
- Nå forstår jeg mer hvorfor jeg noen ganger blir så lei meg når noen ikke husker meg på bursdagen min eller bare har kjøpt noe giver ønsker seg selv.
- Gave til meg trenger ikke koste ett øre. Det er tanken bak - eller mangel på sådann - som forteller meg hva jeg betyr for giveren.

Hun ble stille. Jeg så hun var rørt. Dette var både en viktig og men også vanskelig oppdagelse for henne.

Kjærlighetsspråk

Det er vanlig å tenke at vi alle på ulike måter har ett eller flere kjærlighetsspråk (Mer om kjærlighetsspråk i "Snakk til hjertet"). Å vise andre og ta imot kjærlighet og anerkjennelse blir mest treffsikkert om det utveksles på primærspråket, akkurat som det for alle er lettest å kommunisere om følelser og dypere tanker og verdier på det språket en flyter i - morsmålet. Kunnskap om og bevisst bruk av kjærlighetsspråk kan åpne opp i mange relasjoner.

Oppdagelsen

Kvinnen jeg møtte ble mindre sårbar for feiltreff fra andre, samtidig som hun ble mer lydhør for andres kjærlighetsspråk. Jeg fulgte henne over en lang periode. Om sin oppdagelse vedrørende kjærlighetsspåk sa hun:

- Nå når jeg vet hvor viktig gavene er for meg, vil jeg øve meg i å møte andre på deres kjærlighetsspråk. Du har vist meg at noen vil trenge gode ord fra meg, noen at jeg prioriterer tid sammen med dem, noen at jeg gir dem enklem (fysisk berøring) eller at jeg stiller opp på en dugnad (tjenester). Jeg kan ikke vente at alle gaver skal treffe meg i hjerte, eller at gaver jeg gir gjør det samme. Nå når jeg vet at gaver betyr så mye for meg, gjør det lettere og forstå egne følelser og reaksjoner.
- Jeg ser sammenhengene bedre nå, det er bra for meg og mine nærmeste.

Mulighet for deg?

Kjærligshetspråk kan oppdages. Det er aldri for sent å starte med mer treffsikker kommunikasjon.

Vi har dyktige psykologer og terapeuter i Oslo Sentrum, Oslo Nydalen Torg og online som er klare til å hjelpe deg eller dere videre!

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 17. Mars 2015

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time