Kjæresteforholdet er opphørt og dere har gått «hver til deres». Så oppdager du at den andre gjerne fortsatt vil være din venn og ønsker å være blant dine venner (som var blitt deres). Selv opplever du dette som vanskelig. Dine venner kommer i lojalitetsklemma. Hvem skal ta hensyn til hvem?
Mange blir enige
Det kan være lurt å avtale hva som skal gjelde. Noen bryter helt eller respekterer at den andre ikke ønsker kontakt. Venner vet og forholder seg til at slik er det bare og balanserer ut fra det. Men noen sliter, de «ble bare alene».
Vanskelig for noen
Ofte ser vi at den som ønsker bruddet gjerne vil at paret fortsatt skal være venner og oppføre seg som det. Følelser skrus sjelden bare av «som i en bryter». Selv den som ønsker bruddet kan finne det vanskelig å oppleve å være den som har såret, og av den grunn holder avstand.
Men hva med felles venner?
Venner vil også helst slippe å måtte «ta hensyn» til den som ikke ønsker å være i rom med ekspartner.
STILL DEG TRE SPØRSMÅL
Alene eller i terapi hos psykolog kan en reflektere rundt følelser & fornuft. Ved å gi seg tid til å utforske tre spørsmål, kan en få et bedre utgangspunkt for fortsettelsen.
1. Hvilke hensyn bør du ta til deg selv?
2. Hvilke hensyn er rimelig å forvente fra din ekspartner?
3. Hvilke hensyn kan med rimelighet dine venner forvente at du tar?
Til dere som går fra hverandre:Hva skal gjelde for dere? Hvilken beskjed gir dere til deres venner? Hvem informerer hvem?
FORNUFT & FØLELSER
Vi mennesker er verken bare fornuft eller kun følelser. De påvirkes av hverandre og gode liv inneholder et bevisst forhold til hva som er hva. Fordi følelser sjelden bare skrus av og kan rote det til for oss uansett hvor rasjonell og fornuftig en vanligvis er, er følelsesbevissthet klokt.Ta hensyn til at følelser trenger tid og at det sjelden er lurt å gå for fort frem. Riktige skritt fremover i rett tempo er ofte gull verd, ikke minst for en selv. Derfor; ikke stress deg selv eller en venn. Tillat deg å sørge over enten å ha villet gå eller være gått fra.
HVA RYDDER FOR BEDRE RELASJON?
Høflighet
En kommer langt med vanlig høflighet. Vi trenger ikke å like et annet menneske, være enig med det eller godta hva det har gjort mot en for å være høflig.
Høflighet gjør det ofte enklere for alle rundt. Høflighet «rydder» mellom mennesker og gir forutsigbarhet om at «de oppfører seg». Slik får en mulighet til å regne med at en som venn slipper lojalitetsknipen.
Ansvar
Ta ansvar for egne følelser og handlinger. Anse deg selv ansvarlig for å ha det godt, selv om du har det vanskelig. Ta ansvar for egne valg og hold bevissthet om å gjøre handlinger og tenke tanker som bringer deg selv videre på en god måte. Det gjelder også for venner. Lettvinte løsninger eller fasitsvar er sjelden gode. Hva om situasjonen hadde vært omvendt? Hva ville du ha satt pris på, eller tenkt var rimelig å forvente av en venn?
Respekt
Respekt er grunnleggende.En trenger ikke å like, være enig med, godta eller ønske å være sammen med for å vise andre respekt. Respekt mellom mennesker gjør det enklere for alle. Å akseptere at den andre ikke klarer å møte en som venn er respekt utført i handling. Som venn kan det være lurt å ikke overprøve den andres tanker (hva som er lurt, bra eller bør tåle). Lytt til din venns tanker og utforsk heller mulighetene, fremfor å møte den andres opplevelse av å være sveket, med rasjonalitet og argumenter.
Lojalitet
Likeledes trenger en ikke å like, være enig med, godta eller ha ønske om å være sammen med for å vise den andre lojalitet. Lojalitet mellom mennesker gjør det ofte enklere for alle, også de rundt.
Ta ansvar selv - respekter andres valg
La venner regne med at du tar ansvar for deg selv. Vis din ekspartner respekt, høflighet og lojalitet. Til syvende og sist er du den som bærer den største gevinsten av en slik holdning og handlinger.
Gjør godt for deg selv
Påse at du bygger godt for deg selv i fremtid. Da får du det bedre med deg selv, dine venner vil lettere omgås deg og du slipper å kutte ut en del av livet ditt.
Trekk deg om du ikke makter å være sammen med den andre i felles lag. La dine venner slippe å velge deg bort. Gi deg selv tid til å finne balansen tilbake.
Ikke bli værende på stedet hvil
Livet er vanskelig. Hendelser former oss. Lev fremover og ta vare på gode minner. Erkjenn hva som har skjedd, samtidig som du snakker godt med deg selv om det du får til. Påse at du er i bevegelse, fremover uten bitterhet eller for mange tapte venner du selv lot gå, fordi de kanskje utfordret deg i en vanskelig tid. Du kan si ifra på en respektfull måte at «nok er nok» eller «ikke nå».
Ansvarsfullt liv & gode ord skaper godt for deg selv, ikke bare for dem rundt...
Om du (eller dere) trenger noen utenfra til å rydde opp i tanker, følelser og prioriteringer står vi i Samtalen gjerne klare til å ta imot. Vi har både parterapeuter og psykologer i Oslo sentrum, Oslo Nydalen Torg, online/digitalt og på forespørsel i Fredrikstad.
Les gjerne også:
Denne artikkelen ble først publisert 25. Juni 2020