Å oppleve at ens nærmeste har holdt noe skjult, vært utro eller levd et dobbeltliv smerter.
Dersom en oppdager å ha blitt løyet for, svekkes tilliten til sin partner. Tillit skapes gjennom troverdighet, gjensidighet og respekt mellom partene. Tillit er helt grunnleggende for å utvikle en trygg og kjærlig relasjon. Det er normalt å tilpasse seg den andre med tillit uten å stille spørsmål ved om den andre holder noe skjult. En bør kunne regne med at den andre er pålitelig.
Å oppleve at ens nærmeste har holdt noe skjult, vært utro eller levd et dobbeltliv smerter. Psykolog i Samtalen Oslo Sentrum
Derfor er det så vondt om en plutselig oppdager at ens partner ikke opptrer tillitsvekkende. I møte med par som har opplevd at tilliten mellom dem er svekket, er det særlig en ting som peker seg ut og det er spørsmålet om en skal fortsette som par eller ei.⁃ Hvorfor gjorde du dette mot meg?⁃ Hvordan kan jeg noen gang stole på deg igjen, når du gjentatte ganger har løyet for meg i så mange ulike settinger?⁃
Hvordan kan jeg noen gang stole på deg igjen, når du gjentatte ganger har løyet for meg i så mange ulike settinger? Kvinne 43 år, i parterapi hos Samtalen
Hvordan skal vi klare å komme oss igjennom dette sammen? Dette er alle spørsmål som spinner ut fra tvilen om å fortsette videre som par eller ei.
I samtale med par opplever jeg at begge parter i et parforhold der tilliten er blitt svekket, kan havne inn i en motivasjonssplitt. Motivasjonssplitt er en metode i Emosjonsfokusert terapi. Den omhandler to adaptive hensyn som helt eller delvis står i et motsetningsforhold. Det kan ofte handle om en stor og viktig avgjørelse, som å gå ut av et kjærlighetsforhold eller å slutte med rus.
Dersom en er delt i motivasjonen om å fortsette som par etter at en av partnerne har sviktet den andre kan en Motivasjonssplitt se slik ut: På den ene siden av splitten kan tanker om å ville bli i forholdet tross sviket eksistere fordi en er så glad i ens partner, og fordi å gå ut av forholdet betyr å også gi slipp på felles verdier en har skapt sammen, som felles venner og felles hjem.
På den andre siden av splitten kan en ønske om å gjøre det slutt, fordi det kjennes håpløst å noen gang klare å stole på den andre igjen. Kjærligheten kan i tillegg ha blitt svekket, samt troen på hverandre som par. I terapi vil en få hjelp til å gå gjennom ulike prosesser i bli tryggere i motivasjonssplitten.
En jobber med å adressere ut smerten, og gyldiggjøre utfordringen mellom dere som par. Dette ved å vekke emosjonelle og kognitive forhold ved valget , slik at det hele kan bli mer forståelig og levelig. Det er først når en aksepterer at en har en utfordring en kan gjøre noe med det. Om det blir samlivsbrudd eller ei handler om flere forhold. Størrelsen på skaden, evne til å ta inn over seg sviket, samt hvorvidt en som par klarer å jobbe seg gjennom og reparere skaden sammen er av betydning.
Mange par har iboende egenskaper og kan klare å håndtere tøffe samtaler og komme seg igjennom vonde stunder sammen. I slike møter kan tilliten få plass til å bygges opp igjen. Andre ganger kan slike samtaler bli utfordrende, da kan det være godt å bli møtt av en ikke- dømmende og objektiv part i parterapi.
Det være godt å bli møtt av en ikke- dømmende og objektiv part i parterapi, både for den som har løyet og for den som føler seg bedratt. Psykolog. Samtalen Oslo Sentrum og online
I «Peer Gynt» av Henrik Ibsen, opplevde Peer gjentatte ganger at han ikke klarte å holde på en langvarig relasjon. Han gikk fra en relasjon til en annen, uten helt å finne seg selv eller sin plass. Slik er det også i dag, mange jobber med å finne seg selv og sin plass i relasjon til andre. Det kan bety at en ikke er fullt ut ærlig, hverken med seg selv eller med sine relasjoner.
Det er ikke alltid slik som i tilfellet til Peer, om at tidligere sår gjør det håpløst i å lykkes i en par-relasjon. Bevissthet omkring egne sår kan gjøre at en kan jobbe med egen sårbarhet, og å bli mer utholdende og tilpasningsdyktig i en nær og langvarig relasjon.
Forslag til videre lesning:
- Å miste følelser - hvordan få dem tilbake
- Bør vi gå i parterapi?
- Vi hører ikke etter hva partneren sier
- Hemmeligheter bak et godt parforhold
- Kan emosjonsfokusert terapi hjelpe dere?
Denne artikkelen ble først publisert 28. April 2023