Ny parforskning: Vi hører ikke etter hva partneren sier

Par-sjekk: få mer glede og energi med bedre par-kommunikasjon

DA6A23993

For ikke lenge siden fikk jeg en melding fra partneren min med lenke til en artikkel i Aftenposten; «Hører ikke partneren din etter når du snakker? Her er årsaken». Det var en vekker, jeg hadde jo fått kommentarer og anklager om dette gjentatte ganger, «du hører jo ikke etter når jeg snakker,».

I artikkelen legges det frem resultater fra forskningen på kommunikasjon i nære relasjoner fra bl a Nicholas Epley. Fenomenet «Closeness-communication bias» beskrives, og kortversjonen er at: vi tror vi allerede vet hva partneren skal si, så vi hører ikke etter. Vi unnlater å stille interesserte spørsmål. Det blir slutt på den gode samtalen.

Kunne det virkelig være riktig at jeg ikke hørte etter? Etter litt selvransakelse kom jeg frem til at dette nok stemte ganske så godt. Jeg var så oppslukt av mitt. Og jeg kjente på trangen til å rettferdiggjøre meg: var hen noe bedre til å høre på meg, da?

Når par søker hjelp hos Samtalen – parterapi i Oslo, så er det gjerne knyttet akkurat til mønsteret. Paret snakker ikke sammen lenger om de viktige tingene. Kommunikasjonen begrenser seg gjerne til praktiske gjøremål, mye oppleves som kritikk, og nærheten og intimiteten kan opphøre. Sakte forsvinner interessen for partneren, erstattet av motstand mot å snakke om ting som faktisk oppleves som viktig. Lettere å ty til mobilen…

Parforholdet skal inneholde spenning og glede, men ofte opplever vi det motsatte, det kan bli både utrygt og kjedelig. Noen opplever partneren som sin motstander, anklagene sitter løst hos begge, og misnøye og unnvikelse oppstår. Forelskelsen fordufter helt. Greit nok å ikke dele for mye hjemme. Andre samtalepartnere har kanskje blitt viktigere for deg, for de stiller faktisk interesserte spørsmål og støtter, noe partneren din ikke lenger gjør.

Er dette noe du kjenner deg igjen i? Da kan det være på tide å søke hjelp.

Slike samspillmønstre som bidrar til usikkerhet og kanskje brudd i relasjonen – er det vi tilbyr hjelp til å løse opp i. De som henvender seg til oss i Samtalen – parterapi i Oslo er ofte urolige, redde og usikre på om forholdet kan vare. Sexlivet har kanskje nesten opphørt, partene lever stadig mer parallelle liv og ensomhetsfølelsen kommer snikende. Jo tidligere dere søker hjelp, jo bedre.

Vi anbefaler da ofte paret å gå gjennom en Par-Sjekk. Kanskje er en Par-Sjekk tilstrekkelig for å få forholdet på rett kjøl igjen? Par-sjekk er en strukturert gjennomgang av parforholdet, og et opplegg som viser svært gode resultater etter bare 2 *90 minutter samtale med psykolog.

Kanskje er det bare mønsteret som er monstret?

Par-Sjekk vektlegger parets styrker. Det føles godt. I tillegg er det en effektiv metode for å avdekke uhensiktsmessig samspillsmønstre, -før det er for sent å redde forholdet. Par-Sjekk bygger bl a på ekteparet Gottmanns forskning og kliniske erfaring med par.

Paret besvarer et spørreskjema om mange ulike sidere av forholdet, og det benyttes metaforer for lettere kunne snakke om ulike sidene av et parforhold. Mange par blir glade for å hente frem styrkene i parforholdet, samtidig som det blir lettere å enes om hvilke bekymringer som skal utforskes.

Bekymring kan f eks være knyttet til opplevelsen av et svik eller urettferdighet i forholdet. Kanskje en sak som den ene har tenkt at ikke var så viktig eller at det i alle fall er et gammelt problem. Det kan være sårbart for den ene parten å innrømme at dette sviket fortsatt tærer på selvfølelsen eller på de gode følelsene for partneren.

Første gang partneren min og jeg gjennomførte Par-Sjekk ble vi ganske positivt overrasket over at forholdet vårt fremdeles hadde en del tydelige styrker. Vår kommunikasjon hadde blitt nokså aggressiv, vi anklager hverandre stilltiende for massevis av ting, vi var lei av å være uenige, og vi brukte mye tid hver for oss.

Bare det å få se at vi hver for oss hadde besvart spørsmålene slik at vi faktisk var omtrent like fornøyde som andre par på vår alder og tilsvarende parhistorikk gjorde oss oppstemte, og motiverte til å ta tak i forholdet igjen. Og vi fikk et felles språk som gjorde det lettere å få til de gode samtalene.

Men artikkelen jeg fikk tilsendt gjorde meg klar over at kommunikasjon er ferskvare, at det kunne være på tide med ny Par-sjekk. Det er viktig å gi positiv tilbakemelding for alle de fine tingene partneren min gjør for meg og som jeg virkelig setter pris på. Dette må trenes på om og om igjen for alle som vil ha en langsiktig relasjon. Vedlikeholdstrening… som skal strekke seg ut over høsten og frem til jul.

Hvis du tenker at Par-Sjekk kan være noe for deg, ta kontakt med Samtalen – du kan få parterapi i Oslo, parterapi i Fredrikstad eller online parterapi. Book time hos en av våre terapeuter som tilby Par-Sjekk. Det er et «lavterskel-tilbud» og en rimelig investering i parforholdet ditt.

Terapeutene i Samtalen – parterapi i Oslo har bred erfaring med behandling av par-problemer. Kontakt oss dersom dere trenger hjelp. Ofte kan det være vanskelig å formulere det dere trenger hjelp til. Ved hjelp av Par-Sjekk er det lettere å identifisere riktig sted å begynne, dere kan lettere enes om hvilket tema som er viktigst å løse.

Et godt fungerende parforhold er noe av det beste vi kan gi til barna våre – det skaper større trygghet og ro hos barn og ungdommer som beveger seg inn i større overganger, som å flytte, bytte skole eller som opplever utrygghet i forhold til egen situasjon eller i relasjon til andre.

Er du bekymret for parforholdet, bestill time eller send e-post til kontakt@samtalen.no. i dag.

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?