Aktuelt

Avstand og nærhet

Oppdatert 23. Mai 2024 av Astrid Rygnestad

Det er mye som synes å handle om avstand og nærhet akkurat nå under Coronakrisen. «Hold avstand til hverandre», «bli hjemme», «ikke gå for nær». Rådene vi har hørt, som vi utvilsomt bør følge, får konsekvenser for hvor tett på hverandre vi skal være nå.

Og selv om de fleste av oss tar samfunnsansvaret vårt på alvor og gjør det med glede, så er det mange som også frykter at dagene fremover vil preges av enten for mye avstand fordi man er isolert fra familie og venner, eller at man kommer litt vel tett på hverandre som familie og par – det blir litt lite avstand på samme tid. Hvordan skal vi gjøre det beste ut av situasjonen? Hvordan kan vi ha det «godt nok» i situasjonen vi er i nå?

Litt vel tett på?

I dag er det fem dager siden jeg og min familie valgte å gå i karantene. Og selv om det ikke egentlig er snakk om mange dager, så må jeg innrømme at søndag kveld nå kjennes ut som en liten evighet siden.

Siden mandag har vi forsøkt å få til en ny hverdag oppi alt det usikre, og vi har etter beste evne forsøkt å sjonglere mellom kontor, skole, barnehage, babypass, kjæreste- og familieliv. Alt sammen under samme tak, med få pauser, og med en fortløpende følelse av at det egentlig ikke skulle vært sånn som dette her.

Mon tro når vi kan komme tilbake til normalen? Det har absolutt vært noen gode stunder, men jeg syns ikke det er bare lett, jeg. Det er faktisk også ganske krevende.

Disse dagene har jeg stadig kommet tilbake til tanken om at avstand og nærhet akkurat nå ikke er lett å finne i «passe mengde». Hos oss er kanskje det mest åpenbare at vi er litt vel tett på hverandre, og at det er for mange behov og forventninger som skal innfris på samme tid innenfor veggene i vårt lille hus akkurat nå.

For langt fra?

Men så kan jeg samtidig kjenne på en avstand til kjente og kjære, og det gjør vondt å tenke på at jeg ikke vet når jeg får se dem igjen. Jeg lengter etter å få gi og få en klem til mammaen min, og at barna skal få treffe mormor igjen.

Mannen min lengter etter familien i Telemark. Ja, kanskje lengter han litt etter nærhet til kona si og, for den skyld. For mange kan vel kanskje kjenne på avstand innenfor husets fire vegger også? Partneren kan kjennes fjern, selv om man tilbringer veldig mye tid sammen.

Vanskelig nok fra før

Og du? Det er ok å synes det er tøft å være tett på hverandre eller fjernt fra hverandre akkurat nå. Særlig utfordrende kan det være for alle dem som hadde utfordrende samliv og familieliv i utgangspunktet, før denne krisen kom. Hvordan blir det da nå?

Uansett om utfordringen er for stor avstand eller litt vel mye tett på; vi har tro på at det hjelper å prate med noen om hvordan du eller dere har det. I Samtalen møter du trygge parterapeuter og psykologer som kan bistå dere, og hjelpe dere videre på veien. Velkommen til å ta kontakt. Vi har kort eller ingen ventetid!

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 25. Juni 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time