Aktuelt

Hva tenker du om deg selv?

Oppdatert 26. Mars 2024 av Astrid Rygnestad

Det var som om noe skjedde idet jeg sa det høyt. Psykologen hadde akkurat spurt meg: «Men hva er det du tenker om deg selv da - sånn innerst inne?» Jeg svelget, og kjente at spørsmålet traff kjernen i meg på en måte som jeg var totalt uforberedt på. «Om meg selv?» Jeg dro på svaret, mens jeg vurderte hvorvidt jeg virkelig skulle svare ærlig eller bare forsøke å tulle det bort. Det fristet liksom å sno seg unna, for på et eller annet plan skjønte jeg at hun hadde streifet borti noe viktig. Og det var nesten skamfullt å si det høyt - både overfor henne og meg selv. Det var så trist, på en måte, å høre meg selv si ordene: «Egentlig så … tenker jeg at jeg ikke er noe. At jeg ikke er noe verdt i det hele tatt.» Psykologen skrev ordene mine opp på den hvite tavlen, og vi kikket en lang stund på det hun hadde skrevet. Det slo meg at dette nok hadde vært underteksten i livet mitt i så lang tid, men at jeg ikke hadde sett det før - ikke før nå. «Er det virkelig disse ordene jeg bruker om meg selv og min verdi?» tenkte jeg. Jeg måtte erkjenne for meg selv at det dessverre var blitt slik.

Jeg tror kanskje dette ble det første steget i riktig retning for meg i terapi. Jeg hadde vært ærlig med meg selv og turt å kjenne etter - til tross det umiddelbare ubehaget - hva jeg egentlig tenker og føler om meg selv. På gåturen på vei hjem fra den timen bestemte jeg meg for at dette var mitt «low point», og at jeg ikke kunne ha det sånn lengre. Det måtte da finnes en annen måte å leve livet på? Psykologen hadde sagt at hun kunne hjelpe med å finne veien til bedre selvfølelse, og jeg kjente jeg i hvert fall ville forsøke. Det var herfra arbeidet mot bedre selvfølelse begynte for meg.

Selvfølelse

Selvfølelse er et ord i vinden. Et kjapt google-søk på ordet vil gi deg et hav av både tekster og debatter om temaet, og beskjeden hjem er som regel tydelig: at det å ha god selvfølelse er bra for oss. Ihvertfall er det ikke godt å ha dårlig selvfølelse. God og sunn selvfølelse utruster oss på grunnleggende måter i møte med livets utfordringer, og fungerer som en slags buffer. Det er et viktig utgangspunkt for å ha det godt med seg selv.

Men hva er egentlig selvfølelse? Det finnes utallige definisjoner av begrepet og kanskje har Hans Børli sammenfattet kjernen i det når han skriver: «Dette er det vanskeligste av alt: å være seg sjøl - og synes at det duger». Å være seg selv er altså å på sett og vis akseptere seg selv som den en er, og være bevisst sin egen verdi.

Men selv om vi stort sett vet at god selvfølelse er viktig, så vil de fleste av oss fra tid til annen oppleve at det nettopp ikke er så lett å ha det sånn. Gjennom livets opplevelser har man kanskje endt opp med å ha grunnleggende negative holdninger til seg selv og sin egen verdi, slik som teksten over beskriver. Kanskje er underteksten egentlig:

Jeg er ikke verdt noe.

Jeg er ikke elskbar.

Jeg får ikke til noe som helst.

Jeg er udugelig.

Hvilke ord bruker du om deg selv og din verdi? Hvordan er det med selvfølelsen din?

Å skulle gjøre noe med dårlig selvfølelse er «ikke bare-bare». Mange kan kjenne på at de «sannhetene» de har om seg selv virker fastlåste og umulige å endre. Men, akkurat som historien over illustrerte, så er endring mulig. Samtalen har dyktige psykologer som ønsker å gå sammen med deg som sliter med dårlig selvfølelse, og finne en vei til bedre og sunnere «sannheter» om deg selv.

Denne artikkelen ble først publisert 28. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time