Aktuelt

Savner du omtanke og kjærlighet?

Oppdatert 26. Mars 2024 av Astrid Rygnestad

I hvilke situasjoner kjenner du deg virkelig sett, hørt og elsket? Hvordan merker du at andre har omtanke og kjærlighet for deg? Har du lagt merke til at du og partneren din setter pris på ulike ting?

Det fins ulike måter å gi kjærlighet og omtanke på - vi kan kalle det ulike kjærlighetsspråk. Dette er "språk" hvor noen ofte er lettere å kommunisere og forstå enn de andre (som et slags morsmål). Gary Chapman, en velkjent terapeut og forfatter, mener det i hovedsak finnes fem kjærlighetsspråk, altså måter å kommunisere og forstå kjærlighet på. De fem språkene kaller han; fysisk berøring, anerkjennende ord, tilbringe tid sammen, tjenester og gaver. For noen er det lett å forstå og kjenne kjærlighet via alle fem kanaler, samtidig vil det ofte være slik at vi forstår ett bedre enn de andre.

Vet du hva ditt kjærlighetsspråk er? Vet menneskene rundt deg det? Og i kontekst av oppfordringen om å ta vare på hverandre - vet du hvilke(t) språk partneren din, barnet ditt, foreldrene dine, eller vennen din har? Kjenner du snarveien til den andres hjerte - måten å vise kjærlighet på som lettere fyller opp kjærlighetstanken?

Ofte vil det å ta vare på den andre, gjennom å kommunisere kjærlighet slik at den virkelig treffer, være ulikt det man selv trenger eller opplever som kjærlighet. Et velkjent og ofte gjentakende scenario i relasjoner er at begge (alle) mener å gi omtanke og kjærlighet, men ikke opplever å få tilbake. Mange har derfor fått en aha-opplevelse når de forstod at de hadde gitt kjærlighet ut fra seg selv, i stedet for å gi kjærlighet på mottakers viktigste språk - man har rett og slett "bommet på hverandres hjerter". Å gi hverandre kjærlighet på mottakers førstespråk, gir muligheter for en annerledes fortsettelse.

Føler du deg alene i parforholdet, at du står helt for deg selv? Kanskje du og partneren din har ulikt kjærlighetsspråk?

For å få dette til, og derav ta vare på hverandre slik at det kjennes for begge, må en vite hva en selv trenger og hva den andre sitt kjærlighetsspråk er. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til. Effekten kan være stor av å gi en klem (fysisk kontakt), si «så fin du er i dag» (ord), gå en liten tur sammen (tid), ta oppvasken (tjeneste) eller overraske med selvplukket sopp eller bær (gave)?

Enklere blir det òg om begge vet selv og forteller den andre om sitt kjærlighetsspråk. Da kan den andre lettere vite hva som skal til for at du føler deg elsket og satt pris på. Kunnskap om og vilje til å møte hverandre med treffsikkert kjærlighetsspråk, er viktig for godt samliv og god relasjon.

SAMTALEN ønsker deg og dine en herlig høst. Samfunnet åpner opp igjen, og vi oppfordrer alle - med barn, familie, partner eller venner - til å legge godviljen til og gjøre litt ekstra for å ta vare på hverandre. Da blir dette en bra tid - ikke minst for deg selv!

Om dere trenger noe hjelp så har samtalen kort eller ingen ventetid for parterapi og psykolog.

Denne artikkelen ble først publisert 25. Juni 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time