Aktuelt

Parterapi med støtte av personlighetstesting (NEO-PI-3)

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Hva er parterapi for viderekomne?

Det er ment litt humoristisk, for det er slett ikke alltid slik at de som har vært sammen en stund har blitt så gode på å være et par.

Samtalen – parterapi i Oslo Sentrum, Oslo Nydalen Torg og Online benytter anerkjent forskning fra ulike felt for å tilby den beste hjelpen til dere som strever litt eller mye i parforholdet. Det amerikanske forskerparet Gottmanns har gjort banebrytende forskning. Vi bruker deres teori og praksisanbefalinger i parterapien vi tilbyr. Personlighetstesting med den anerkjente NEO-PI-3, kanskje bedre kjent som Big Five personlighetstest gir viktig innsikt for mange par. Den nederlandske modellutvikleren Daniel Ofman tilbyr nyttig innsikt for utforsking av samspillsmønstre knyttet til personlighetsforskjeller. Vi utvikler innsikt i samspillsmønstrene med utgangspunkt i partnernes ulike personligheter og karakterstyrker. Teknikker fra Greenbergs Emosjonsfokuserte teori og praksis bidrar betydelig for å hjelpe par som har levd sammen en stund til virkelig å forstå og akseptere hverandre på inderlig vis. Kombinasjon av disse metodene gir motivasjon til å gjøre noe, og dere trenger kanskje litt hjelp for å komme i gang.

Kanskje har interessen for hverandre dabbet av, og andre mulige partnere fremstår som spennende og attraktive, og kan faktisk true forholdet? Dere får innsikt i hva som skal til for å få tilbake gnisten og kjærligheten, og kanskje også et økt intimitet etter mange års samliv. Les også artikkelen om å miste følelser, og hvordan du kan få dem tilbake.

Kanskje kjenner du deg sliten av partneren din og strever med irritasjon og dårlig samspill og uheldige kommunikasjonsmønstre? Har du begynt å føle deg ensom midt i et hektisk dagligliv? Har du begynt å tvile på om dere kan fortsette sammen, selv om du vet at det er det du egentlig ønsker for deg selv og kanskje også for familien?

Har du begynt å føle deg ensom midt i et hektisk familieliv? Det er ikke uvanlig, og heller ikke så rart. Men det føles ikke så bra. Astrid, psykolog

Ønsker du å ta vare på parforholdet ditt, og kan du klare å få med deg partneren din på det? Om dere er villige til å investere litt tid og ressurser for å få det til, kan dere oppnå kjærkomne resultater og ny glede. Det kan være en veldig god idé å foreslå for partneren din at dere skal forsøke Samtaleterapi for «viderekomne par». Dere får Samtaleterapi som vil støtte dere i oppgaven med å finne tilbake til hverandre gjennom bedre samspill, respekt og anerkjennelse av ulikheter. Og mye av innsikten du får kan du også bruke i jobb eller i andre viktige relasjoner. Du vil oppleve å bli bedre kjent med deg selv, og oppleve mer respekt for både deg selv og din partner.

Takknemlig for at vi søkte hjelp i tide! Klient hos Samtalen

Samtalen psykolog-par-familie har kvalifiserte og erfarne psykologer og par-terapeuter som gir dere samtaleterapi/parterapi basert på de aller mest anerkjente og effektive psykologiske metoder. Vi gjør en grundig analyse av kommunikasjonsmønstre og personlighet ved hjelp sertifiserte metoder: Par-sjekk, personlighetstesting ved hjelp anerkjente måleinstrument som NEO-PI-3 og Styrkebasert analyse av personligheten til hver av dere.

Dette gir dere bedre mulighet til å forstå ditt eget perspektiv og dine forutsetningen opp mot partnerens perspektiv og naturlige forutsetninger. Deretter vil vi sammen gjennomføre styrkebasert samtaleterapi, og sammen også utforske hvilke ting dere kan gjøre noe med og hvilke ting det kan være mulig eller nødvendig å akseptere for å oppnå samhold og et mer givende parforhold..

Det er godt å gjøre dette sammen. Dette oppleves av mange som både interessant og nyttig, og av og til faktisk gøy!

Kritikk hører ikke hjemme i parforhold, det bidrar ikke positivt, heller ikke "konstruktiv kritikk" Samtalens psykolog, Astrid Rygnestad

Hvilke mønstre og følelser kan være mulig å regulere og modellere for å stoppe de aller verste kranglene og mest hyppige konflikt-temaene til å eskalere? Hvilke ting må du lære deg å leve med og akseptere om du skal gjenoppbygge et godt samliv med partneren din? Og hva er det viktig for deg at blir legitimt at du fortsetter med, uten å bli utsatt for kritikk eller forakt?

Gaven til dem som har alt, og som står i fare for å miste det! Tusen takk, dette er den fineste gaven jeg har fått - at partneren min ble med på dette. Har fått større trygghet og håp for fremtiden. Jeg føler at vi har det mye bedre nå. Klient hos Samtalen

Metoden vil gi motivasjon og innsikt i hva som skal til for å få tilbake gnisten og kjærligheten også etter flere års trøblete kommunikasjon og samliv.

Mange par som har hatt et langt liv sammen med store omsorgs- og oppfølgingsoppgaver glir fra hverandre. Det kan være så travelt at man en periode av livet mister stadig mer kontakten med partneren sin. Forelskelsen og kjærligheten falmer. Kanskje opplever vi til og med å bli tiltrukket av en annen, som viser oss interesse og respekt? Og, når dere endelig har tid og overskudd viser det seg at dere kan ha vokst nokså langt fra hverandre. Hva skal da til for å komme nærmere hverandre igjen?

Første steg er et håp og et ønske om å få det til. Neste steg kan være å få hjelp til å analysere mønstre dere har kommet inn. Så får dere hjelp til å henvende dere til hverandre på en måte som partneren er villig til å ta imot. Mange opplever dette som veldig interessant. Ofte er det slik at de får en «aha-opplevelse» etter noen timer i terapi. Ting de har visst om, men ikke tatt helt inn over seg. Mye kunnskap om kommunikasjon og respekt kan ligge der latent, men brukes kanskje i mindre grad i parforholdet. Emosjonsfokusert terapi vil hjelpe dere til å gjenkjenne og anerkjenne egne følelser og den andres reaksjonsmønster. Kanskje er det reaksjonsmønstre som skriver seg tilbake fra tidlig oppvekst. Sannsynligvis vil dere i større grad oppleve å forstå og respektere triggerpunktet hos partneren som det kan være lurt å unngå.

Unnskyld, unnskyld. Når jeg nå ser saken fra ditt perspektiv og med din historie, i stedet for fra mitt, så er det lett å forstå at du ble lei deg. Jeg mente det ikke slik. Men jeg forstår at du kunne oppfatte det på den måten. Merete, 45 år

Par som kjenner og aksepterer og respekterer hverandre har størst sjanse til å oppleve partilfredshet. Par som har høye forventninger til parforholdet opplever større tilfredshet. Trolig er det de høye forventningene som gjør dem i stand til å ta ansvar. Over år kan det være at dere utvikler dere i litt ulike retning, og at behovene endrer seg. Kanskje er du ikke klar over at du selv har forandret deg? Kanskje er det enkelte personlighetstrekk som har blitt mer fremtredende hos deg enn da dere møttes? Kanskje har det vist seg at partneren din i motgang har uttrykt ganske andre personlighetstrekk enn de du la merke til da du forelsket deg?

Mange par som kommer til Samtalen for å få hjelp, opplever at timene etter en treg start blir til glede og interesse. Det å kjenne på mestring, og å vite at også partneren er villig til å strekke seg litt for å få til samspillet kjennes veldig godt.

Kanskje er dette et bra prosjekt for dere, kanskje en gave dere kan gi hverandre etter 1, 5 eller 10 år sammen, eller i sølvbryllupsgave, eller rett og slett til jul eller bursdag.

Vi ønsker dere inspirerende dager sammen!

Les mer om hva Samtalens parterapeuter kan hjelpe med, og finn den som du passer for dere - eller hvis du vil ha hjelp, skriv kort om deres utfordringer via kontakt@samtalen.no

Tekst av Psykolog Astrid Rygnestad som tilbyr "Parterapi for Viderekomne". Velg selv om dere vil starte opp med Par-sjekk eller NEO-PI-3 personlighetstesting for par eller rett og slett bare en parterapitime.

Les også:

Parterapi kan være akkurat det dere trenger nå, gi hverandre den gaven før det er for sent. Å leve godt sammen beskytter deg på mange måter, både mot stress, tap av mening, redusert helse og ensomhet.

Denne artikkelen ble først publisert 2. Desember 2021

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time