Aktuelt

Såre tær

Oppdatert 31. Mai 2024 av Astrid Rygnestad

Alle kjenner vi mennesker som fort føler seg tråkket på, kritisert eller krenket. I parforhold og andre relasjoner kan det gi rom for mye savn, både for de(n) som har «tær» og for de(n) som kanskje går på «tå hev», blir taus, misforstått eller gir opp og snakke om seg selv.

«Såre tær» er menneskelig og normalt.

Livet gjør oss alle sårbare på ett eller flere områder. Å kunne møte egen og andres sårbarhet er ikke lett, men nødvendig for god relasjon. For «… hvordan skal andre få vist hvem de(n) er om en ikke tåler at de snakker om seg, eller reagerer som seg»?

Livet gjør oss alle sårbare på ett eller flere områder.

Relasjoner kan styrkes.

En måte er å lære hvordan ta opp såre tema. I nære relasjoner er det godt for de fleste om det er mulig å få sagt hva en setter pris på, uten at andre tar det som kritikk. Enkelt er ikke dette om historie og erfaring har gitt mange sår og «tær». Kanskje kan det og være slik at en møtes i hverandres sårbarhet? Da blir det ofte rot og kaos i relasjon, samliv, følelser og sinn.

To tanker i hodet samtidig.

Det kreves evne til å ha «to tanker i hodet samtidig» for å kunne prate godt i slike sårbare samtaler. Dette er ofte vanskelige samtaler. Vanskelig fordi ens erfaringer «spiller en lett ett puss» i situasjonen. Tidligere erfaringer aktiverer følelser, og sårbarhet fra «snøen som falt i fjor» gjør en lite egnet til å skille mellom hva som sies og hva som høres (tolkes). I samtalen hopper en bukk over «her og nå» og ender i «før (og fremtid)». Slikt blir det ofte tull, misforståelser, savn og brudd av.

Men hvordan endre?

Mye starter ved å være bevisst og ta ansvar for egen sårbarhet. Mye godt kan komme ut av å stoppe opp, observere og bli klar over egne «såre tær». Da kan en hindre å urettfedrig plassere dem på andre. En gis mulighet til lettere å kunne lytte, svare annerledes enn først tenkt, eller på annen måte hindre misforståelser og konflikt. Ofte kan vondt hindres ved at en spør hva den andre mener, før en svarer?

Ett er sikkert; øvelse gjør susen og ingen blir utlært.

Søk oss for hjelp

"Såre tær" og annen sårbarhet trenger ikke å ha så stor plass i livet. Bestill gjerne samtale om du kjenner deg igjen. Noen endrer på egen hånd og får dette til selv. Samtidig kan du også vite at mange før deg har søkt oss for veiledning og terapi, nettopp fordi de syns dette ble for vanskelig å få til uten hjelp fra en erfaren terapeut eller psykolog.

Les gjerne også:

Se gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 14. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time