Aktuelt

Krenkelse

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Lover alene hindrer ikke krenkelser mellom mennesker, selv om de fleste vet at alle mennesker er likeverdige etter loven. Ikke alle praktiserer denne soleklare rett.

For noen år siden søkte en familie som ble utsatt for trakassering fra sine naboer, terapi. Den eneste «feilen» de hadde gjort var å kjøpe hus, flytte inn, være høflige og få det fint rundt seg. Da vi traff dem hadde mobbing og ekskludering pågått lenge. Å måtte flytte fordi naboer ikke kan oppføre seg, er drastisk. I dette tilfelle ble flytting den beste løsning. Familien har fått et godt liv.

Historiene til personer, par og familier i terapi dreier seg ofte om krenkelser, mobbing, nedvurdering og annet som ødelegger for sunne og frie liv. Mobbing har alltid skjedd, men facebook, internett, mobil og andre fantastiske «dubbedingser», gjør det enklere å krenke og nedvurdere. Å nedvurdere andre kan for krenkeren bli spenning eller utløp for egen frustrasjon. Mobberens forklaringer eller årsaker kan være både mange, logiske, ulogiske og fantastiske. Handlingene er uansett feil. 

Det kan synes utrolig at mennesker krenker, mobber, nedvurderer, utestenger eller ikke tar avstand fra krenkende atferd. Alle vet at det sårer dypt den det rammer. Det er heller ikke få foreldre som har blitt skuffet og redd over egne barns eller kjære personers oppførsel overfor andre. 

Vi ønsker alle å være fører i eget liv. Andres krenkende oppførsel kan tappe selv den sterkeste. Terapi er ikke «quick-fix», men en mulighet til gradvis og finne måter å «leve sitt eget liv levende» på - (ofte) på tross av andres fortsatte destruktive oppførsel!

​Ta gjerne kontakt med Samtalen dersom dette eller et annet tema føles viktig å snakke om. Vi kommer utenfra og er opptatt av å se deg der du er, og finne en ny vei videre sammen! Vi har dyktige psykologer og parterapeuter.

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 3. Juni 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time