FAQ

En god samtale

Oppdatert 10. September 2020 av Astrid Rygnestad

Mange par som kommer til Samtalen gir uttrykk for de ønsker seg vel så mye rom for gode samtaler, som sex. Hverdagene må inneholde mye hverdagssnakk om logistik og andre nødvendigheter. Tid til den gode samtalen blir ofte nedprioritert, eller oppleves umulig å få tid til. Etterhvert som tiden går blir savnet stort. Avstand og manglende opplevelse av nærhet kommer da ofte snikende. Å ha tid og mulighet til å snakke godt sammen og høre mer om hva den andre tenker, drømmer og ønsker blir kanskje etterhvert også kunstig og vanskelig å få til. For som med det meste trengs fortløpende trening også i kunsten å prate godt sammen. Hverdagssamtalene er svært viktige i så henseende. De smører "kommunikasjonsmotoren". Påse derfor at flest mulig dager inneholder dagligdagse samtaler om stort og smått.

Mange par som kommer til Samtalen gir uttrykk for de ønsker seg vel så mye rom for gode samtaler, som sex

I parterapi ber jeg par alltid om å prioritere og legge inn en daglig dose av det jeg kaller "femminutteren". Den blir som smørning i parkommunikasjonen. Den hindrer at "motoren" blir knirkete når den må yte ekstra og anstrenges. Ved å bruke "kommunikasjonsmotoren" hver dag, selv om turtallet ikke blir høyt eller presset, holder den seg smurt og er i stand til å yte når det gjelder. En daff motor kan jo presses og faktisk bli ganske så sprek om en målrettet presser turtallet litt og litt ...

I parterapi ber jeg alltid om å prioritere og legge inn en daglig dose av det jeg kaller "femminutter'n"

Regler

Samtidig er det slik på mange områder i livet kreves regler, så og for "den gode samtale", og reglene er i stor grad de samme om det gjelder kommunikasjon på jobb, hjemme eller blant venner. En kan være flink i profesjonell sammenheng, uten å få det til på hjemmebane.


Et tips: Søk etter egen forskjell. Hva gjør du annerledes hjemme enn på jobb? Hvem er du i møte med den andre? For hvis du var "flue på veggen" som kunne se og høre deg selv samtale med partner, hva ville du ha sett og hørt? 

Ikke la deg skremme om du ikke liker det du ser og hører "som flue", men bruk det heller som rettesnor i neste samtale med partner. Lytt med den hensikt å forstå. Og øv deg gjerne i rådene som nevnes under (ingen blir utlært).

FØLGENDE 10 BUD ER VELBRUKTE REGLER FOR EN GOD SAMTALE

  1. Ha god nok tid til samtalen, men sett tidsbegrensning
  2. Snakk om en ting om gangen
  3. Skill mellom problemdiskusjon og problemløsning
  4. Bruk et klart, direkte og entydig språk
  5. Snakk for deg selv
  6. Respekter andres meninger, utsagn, væremåte, snakkestil, erfaring, historie ...
  7. Ikke snakk i munnen på hverandre - en om gangen - den(de) andre lytter
  8. Ikke svar før du har forvisset deg om at du har oppfattet budskapet rett (hindrer at misforståelser og usannheter får leve videre uten korreksjon)
  9. Tolk minst mulig hva den/de andre sier - lytt med den hensikt å forstå
  10. Forvent svar - gi svar

SABOTERING AV EN GOD SAMTALE (FARESIGNALER)

  1. Du bidrar til at samtalene opptrappes (eskalerer - kommer ut av proporsjoner)
  2. Du nedvurderer den/de andre (feks ved å ikke ta den andres opplevelse på alvor eller latterliggjør mm)
  3. Du tolker den/de andre negativt (feks tillegger dem meninger de ikke har)
  4. Du trekker deg tilbake / vil ikke snakke / går fra samtalen / hopper over på et annet tema/skrur på TV ...

LYTT MED DEN INTENSJON OM Å FORSTÅ - TAL MED HJERTET!

Om dere opplever at dere trenger litt bistand - ikke nøl om å ta kontaktParterapi hjelper mange par! Mange av våre terapueter er i tillegg psykologer.

Les gjerne også:

Denne artikkelen ble først publisert 14. Mai 2020

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time