Aktuelt

Den beste gaven! Kan man forebygge samlivsbrudd?

Oppdatert 31. Mai 2024 av Astrid Rygnestad

Lurer du på hva du skal gi til kjæresten din til bursdag eller annen merkedag? Opplever du at dere har det viktigste av materielle goder, men at misforståelsene skaper usikkerhet og dårlig stemning? Har du lenge tenkt at det kunne vært fint med noen timer parterapi? Da kan Par-sjekk være den beste gaven til dere begge og den virkelig gode investeringen dere gjør i år.

Forskning har vist at det å være i et godt forhold er svært viktig for hvordan vi har det. Blant annet har det vist at det fører til bedre psykisk utvikling for både barn og voksne. Par som holder sammen lever lengre og har lavere sannsynlighet for å bli utsatt for alvorlige sykdommer som f eks kreft, hjertesykdommer og rusmisbruk.

Likevel ender nesten 40 % av ekteskap i skilsmisse (og enda større andel samboerskap går i oppløsning). Og det er faktisk enda større risiko for at at ekteskap nr 2 eller 3 ender i skilsmisse. Barn av skilte foreldre har ofte ikke lært seg et godt samspillsmønster hjemme, og kan nettopp trenge det når de selv skal inngå varige bånd.

Vi klarte faktisk å ta hverandres perspektiv etter at vi fikk Par-sjekk. Vi gjenkjente mønstre og fikk noen fine verktøy som vi bruker nesten daglig i kommunikasjonen oss imellom.

Samboere, begge med skilte foreldre

Kan man forebygge et samlivsbrudd?

En forelskelse vil i gjennomsnitt vare 12-18 måneder - i 20 % av forholdene i 36 måneder eller mer. Hvordan blir dagene etter dette? Ofte er det slik at både unge og eldre nye par ikke nødvendigvis ser poenget med parterapi og rådgivning i starten av forholdet. Men, i en undersøkelse fra University of Denver fra 2006 hadde parene som hadde deltatt i "premarital counseling/education" 31% mindre sannsynlighet for å bli skilt første 10 år.​

Også par med lang fartstid opplever større tilfredshet og glede over parforholdet, og risikoen for brudd reduseres.

Temaer som kan være aktuelt å snakke om er:

  • Kommunikasjon
  • Sex
  • Økonomi
  • Arbeidsfordeling

I en vanlig hektisk hverdag er det ikke alltid tid og rom for å få snakket om forventninger til parforholdet og hverandre. Hvordan reparere etter en krangel? Hvordan planlegge livet sammen best mulig for begge parter? Hvordan best vise den andre at den er verdsatt, og hvordan best prioritere hverandre i et hektisk liv? Vi vet at dette har individuelle svar for alle par, men at det er svært viktige tema for å bygge et godt forhold der det er tillit og rom for å vise sårbarhet. 

Hvordan kan en forebygge et samlivsbrudd? Høye forventninger til parforholdet gir ofte et bedre parforhold. I Par-sjekk får dere lære mye om aksept for hverandres personlige ulikheter og perspektiver, og hvordan ulikhetene nettopp kan sees på som en styrke.

Det å prioritere noen timer i parterapi er ofte en veldig god start på et bedre og rikere forhold. Et godt forhold som også barn eller andre rundt dere vil få glede av. Hvem ønsker seg vel ikke et trygt og givende parforhold? Astrid, psykolog i Samtalen

I Samtalen tror vi Par-sjekk er den beste gaven vi kan gi til oss selv og hverandre. Vi anbefaler alle par, enten de er unge eller eldre å få en Par-sjekk. Dette er et sertifisert opplegg hvor paret både får styrkebasert psykoedukasjon, noen gode verktøy og også en anledning til å ta opp bekymringer som allerede oppleves i forholdet, og som det kan være vanskelig å få tatt opp på egenhånd.

Psykologene i Samtalen i Oslo og Online som tilbyr Par-Sjekk har lang erfaring med å strukturere samtalene, slik at de føles særlig nyttig for paret.

En Par-sjekk kan styrke parforhold som allerede fungerer godt, eller kan løse opp i de problemene dere stadig opplever.

Hva er Par-sjekk?

Par-sjekk er et evidensbasert parterapi-opplegg som har vist seg å gi svært gode resultater på partilfredshet med langtidsvirkning. Teoretisk bygger Par-sjekk på forskningen til de velrennomerte amerikanske parforskerne Julie Schwartz Gottmann og John Gottmann.

Nyttige metaforer benyttes for å skape et enkelt felles språk om mulige utfordringer i parforhold. Undersøkelsen er normert for skandinaviske forhold ved hjelp av forskere tilknyttet Århus Universitet i Danmark og forskere tilknyttet Modum Bad i Norge.

Paret besvarer før konsultasjoner digitale spørreskjema om parforholdet, deretter møter de til første konsultasjon (online eller fysisk oppmøte) hvor psykologen drar dem igjennom et nøye sammensatt parterapi-program.

Dette på bakgrunn av svarene fra undersøkelsen, hva paret selv sier og samspillsmønster som psykologen observerer. Paret får tilbakemelding og til slutt en rapport til selvstudier i etterkant av Par-sjekken.

Slik gjør du for å gi Par-sjekk i gave

Vi psykologene og parterapeutene i Samtalen mener at Par-sjekk kan være det aller beste gavetips. Men det er viktig å tenke litt på hvordan gaven skal overrekkes. Dette er kanskje ikke en overraskelsesgave, men heller en gave dere kan bli enige om å gi hverandre? Gjerne til jul, ellet til felles merkedag elller liknende. Du kan enkelt booke time til Par-sjekk på www.samtalen.no. Parsjekk består av 2 sesjoner à 90 minutter - gjerne med en ukes mellomrom. Book gjerne begge timene samtidig.

Dersom du virkelig har lyst til å overraske kjæresten med gaven, så er det også enkelt å avbestille eller flytte timen med Par-sjekk inntil 48 timer før timens start, i tilfelle kjæresten din absolutt ikke er klar for dette.

Nesten hver dag føler vi på takknemlighet for at vi lærte oss et bedre samspillsmønster. Vi er så glade for at vi klarte å finne veien inn til hverandre igjen. Vi merker at både vi og de rundt oss har det mye bedre nå! Takk! Samboerpar i 30-årene, 12 års parhistorie.

Disse tilbyr Par-sjekk: Familieterapeut Anne Gangvik-Østgård og psykolog Astrid Rygnestad.

Les gjerne også:

Velkommen til psykologene hos Samtalen! Vi prøver å ha kort ventetid og å være så tilgjengelige og fleksible som mulig.

Hvis du ønsker hjelp til å velge psykolog og bestille time, send en e-post til kontakt@samtalen.no. Eller ring oss. Vi tilbyr terapi fra kl 7-22 på hverdager og kl 10-16 på lørdager og søndager. Det er ingen tillegg i pris for kvelds- eller helgetimer!

Velkommen til Samtalen!

Denne artikkelen ble først publisert 9. November 2022

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time