Aktuelt

Bryllupsgaven til dem som har alt?

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Skal du i bryllup og vil gi en varig bryllupsgave? Har paret det de trenger av materielle goder, og ønsker du heller å gi dem noe nyttig på veien inn i ekteskapet? I mange land rundt om i verden har det vært vanlig å gi «premarital counseling», eller noen timer parterapi, som bryllupsgave til det paret.

Forskning har vist at det å være i et godt forhold er svært viktig for hvordan vi har det. Blant annet har det vist at det fører til bedre psykisk utvikling for både barn og voksne.

Par som holder sammen lever lengre og har lavere sannsynlighet for å bli utsatt for alvorlige sykdommer som f eks kreft, hjertesykdommer og rusmisbruk. Likevel ender nesten 40 % av ekteskap i skilsmisse. Og det er faktisk enda større risiko at at ekteskap nr 2 eller 3 ender i skilsmisse.

Barn av skilte foreldre har ofte ikke lært seg et godt samspillsmønster hjemme, og kan nettopp trenge det når de selv skal inngå varige bånd.

Jeg har har tenkt at så fint det ville ha vært å lære mer om samspill og konfliktreduksjon før vi stiftet familie. Det hadde vi trengt før vi giftet oss. Da kunne mange misforståelser vært unngått. Derfor har jeg tipset sønnen min om å ønske seg dette i gave. Klient i Samtalen og mor til brudgom i 2021

Hvordan kan en forebygge et samlivsbrudd?

Kan man forebygge et samlivsbrudd?

Ikke noe er vakrere enn å se to mennesker som elsker hverandre feire dette med en storslått feiring med familie og venner. Men en forelskelse vil i gjennomsnitt vare 12-18 måneder - i 20 % av forholdene i 36 måneder eller mer.

Hvordan blir dagene etter dette? Ofte er det slik at både unge og eldre nye par/nygifte ikke nødvendigvis ser poenget med parterapi og rådgivning der og da. Men, i en undersøkelse fra University of Denver fra 2006 hadde parene som hadde deltatt i "premarital counseling/education" 31% mindre sannsynlighet for å bli skilt første 10 år.​

Temaer som kan være aktuelt å snakke om er:

  • Kommunikasjon
  • Sex
  • Økonomi
  • Arbeidsfordeling

Det er også slik at selv om alt virker helt topp på bryllupsdagen så vil livet møte oss alle, selv om vi er unge eller gamle. I en vanlig hektisk hverdag er det ikke alltid sted og rom for å få snakket om forventninger til ekteskapet og hverandre.

  • Hvordan reparere etter en krangel?
  • Hvordan planlegge livet sammen best mulig for begge parter?
  • Hvordan best vise den andre at den er verdsatt, og hvordan best prioritere hverandre i et hektisk liv?

Vi vet at dette har individuelle svar for alle par, men at dette er svært viktige tema for å bygge et godt forhold der det er tillit og rom for å vise sårbarhet. 

Hvordan kan en forebygge et samlivsbrudd?

I Samtalen hjelper vi gjerne til med å lage en bryllupsgave som kan bety mer enn man tror. Vi anbefaler alle par, enten de er unge eller eldre å få en Par-sjekk. Dette er et sertifisert opplegg hvor paret både får styrkebasert psykoedukasjon, men også anledning til å ta opp bekymringer som allerede oppleves i forholdet, og som det kan være vanskelig å få tatt opp på egenhånd. Psykologene i Samtalen i Oslo og Online som tilbyr Par-Sjekk har lang erfaring med å strukturere samtalene, slik at de føles særlig nyttig for paret.

Hva er Par-sjekk?

Par-sjekk er et evidensbasert parterapi-opplegg som har vist seg å gi svært gode resultater på partilfredshet med langtidsvirkning. Teoretisk bygger Par-sjekk på forskningen til de velrennomerte amerikanske parforskerne Julie Schwartz Gottmann og John Gottmann, hvor nyttige metaforer benyttes for å skape et enkelt felles språk om mulige utfordringer i parforhold. Undersøkelsen er normert for skandinaviske forhold ved hjelp av forskere tilknyttet Århus Universitet i Danmark og forskere tilknyttet Modum Bad i Norge.

Paret besvarer før konsultasjoner digitale spørreskjema om parforholdet, deretter møter de til første konsultasjon (online eller fysisk oppmøte) hvor psykologen drar dem igjennom et nøye sammensatt parterapi-program. Dette på bakgrunn av svarene fra undersøkelsen, hva paret selv sier og samspillsmønster som psykologen observerer. Paret får tilbakemelding og til slutt en rapport til selvstudier i etterkant av Par-sjekken.

Slik gjør du for å gi Par-sjekk i gave

Hvis du har lyst til å gi en gave til paret som de virkelig kommer til å ha glede og nytte av, hva gjør du da? Da mener vi psykologene og parterapeutene i Samtalen at Par-sjekk kan være det aller beste gavetips. I stedet for å få ymse små saker fra ulike venner, så er det flere par som har sagt at vennegjengen gikk sammen om å spleise på et Gavekort på Par-sjekk etter at et vennepar selv hadde opplevd hvor bra Par-sjekk funket for dem.

Dette er den beste bryllupsgaven vi fikk, det er helt klart" Kvinne 35 år, Par-sjekk klient hos Samtalen

Les gjerne også:

Slik bestiller du Gavekort på Par-sjekk. Send en melding til oss på kontakt@samtalen.no eller ring oss på 23134383. Vi vil da be om at du betaler for Par-sjekk GavekortVipps kr 6.900 til 72320 Samtalen Oslo Sentrum, og merk med navnet til brudeparet.

Vi sender deg deretter gavekortet med kode både fysisk og digitalt. Paret bestiller selv Par-sjekk på www.samtalen.no hos psykologen de ønsker - når det passer for paret - enten via www.samtalen.no eller ved å sende en e-post til kontakt@samtalen.no. Gavekortet har varighet på 2 år.

Også godt gavetips til dere som har vært gift en stund?

Og kanskje er dette den beste gaven dere som selv har bryllupsdag eller jubileum i disse dager kan unne dere? Vi får tilbakemeldinger fra klienter om at bare det at partneren foreslo å ta en Par-sjekk fikk satt igang romantiske følelser igjen.

Det å si og vise at man har lyst til å ta vare på forholdet, og er villig til å investere i mer kunnskap om hvordan det best kan gjøres - oppfattes ofte av partneren som noe friskt og spennende. Kanskje er det det dere trenger for å få til mer intimitet og sex igjen?

Vi hjelper gjerne til med å finne riktig psykolog og ledig time, og besvarer evt andre spørsmål knyttet til Par-sjekk, parterapi eller andre psykolog-tjenester du har behov for.

Velkommen og takk for at du velger Samtalen!

Denne artikkelen ble først publisert 18. Mai 2022

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time