Aktuelt

Plages du av vonde minner?

Oppdatert 23. April 2024 av Astrid Rygnestad

Plages du med at vonde minner fra fortidene ødelegger for deg i nåtid?
Plages du med at vonde minner fra fortidene ødelegger for deg i nåtid?

Traumer - er det det samme som plagsomme minner og "flash-backs?

Opplever du at vonde minner fra fortiden påvirker nåtiden? Her skriver Samtalens psykolog Sidsel Fjelltun om hvordan hun benytter og velger behandling for mennesker som plages av ettervirkninger av vonde erfaringer.

Psykolog Sidsel Fjelltun
Psykolog i Oslo og online hos Samtalen: Sidsel Fjelltun

Når fortiden påvirker nåtiden

De fleste av oss har opplevd vonde og smertefulle situasjoner, både øyeblikk og mer varige situasjoner. Noen ganger kan dette være dramatiske hendelser der vi har fryktet for livene våre, som vold eller en bilulykke. Andre ganger kan dette være noe som er mindre objektivt farlig men allikevel veldig smertefullt og krenkende, som å bli sviktet av noen vi trodde vi kunne stole på, eller oppleve å ikke bli sett av en omsorgsperson. Det er naturlig og vanlig å reagere sterkt på dette. Men noen ganger kan minnene sette seg i kroppen slik at de ikke går over av seg selv. Hva gjør vi da?

Ofte kan vi selv være enige i at «dette bør vi ha lagt bak oss» eller tenke «hvorfor påvirker dette meg så sterkt?». Ingen rundt oss tenker på mobbingen, bilulykken, utroskapet eller det kjipe bruddet med eksen lengre, men inni oss er det som om ingen tid har gått. Gamle tanker, følelser og minner blander seg inn i hverdagen her og nå. Vi begrenser oss i hverdagen. Kanskje tør vi ikke å gå ut på datingmarkedet på nytt, eller vi merker at vi er redde for å bli utstøtt hver gang vi starter i ny jobb.

Når en tenker på det som skjedde er følelsene like sterke, eller kanskje er det nummenhet, det føles som om det skjedde med noen andre. En kan ha vansker med konsentrasjon, søvnproblemer, og unngå alt som minner oss om det som skjedde.

Ingen rundt oss tenker på mobbingen, bilulykken, utroskapet eller det kjipe bruddet med eksen lengre, men inni oss er det som om ingen tid har gått. Gamle tanker, følelser og minner blander seg inn i hverdagen her og nå. Det finnes effektiv hjelp å få!

Psykolog, Sidsel Fjelltun i Samtalen

Virksom behandling mot vonde minner og traumer

Kjenner du på slike plager i hverdagen vil vi anbefale å søke hjelp til bearbeiding hos en psykolog.

Gamle tanker, følelser og minner som blander seg inn i hverdagen her og nå på en måte som begrenser oss i hverdagen, kan du få hjelp til å bli kvitt.

Forskning peker særlig på to virksomme behandlingstilbud for barn og voksne som opplever ettervirkninger av vonde livserfaringer og traumer: EMDR og Traumefokusert kognitiv atferdsterapi. NKVTS

Vonde minner kan følge deg gjennom år og utvikles slik at de oppleves traumatiske og ødelegger for deg i nåtid, selv om du er helt utenfor fare.
Har du vonde livserfaringer som plager deg i nåtid? Det er hjelp å få!

EMDR er en særegen behandling som ofte er svært effektiv i å flytte følelsene dit tankene allerede er. Der vi tenker at «hvorfor er jeg så opphengt i dette, jeg bør gå videre» er det ofte følelsene som trenger bearbeiding, og det er EMDR særlig egna til. EMDR har også noen fordeler sammenlignet med traumefokusert kognitiv atferdsterapi, der den fremste er at en ikke trenger å fortelle i detalj om alt en har opplevd. For de som syns det er vanskelig å fortelle om det vonde som har skjedd, og opplever mye skyld og skam, så er det godt å vite at vi kan jobbe uten at du må fortelle alt med ord.

Ved Samtalen møter du flere psykologer som tilbyr EMDR og traumeterapi, deriblant Sidsel Fjelltun.

Vonde minner kan være påtrengende, utestenging og utroskap er kanskje ikke det vi først tenker på som traumatiske opplevelser, men det er ikke sjeldent at den typen opplevelser plager oss med å komme tilbake som "flash-backs" i overraskende situasjoner, på lik linje med situasjoner hvor vi har opplevd å være i livsfare.

Mer om traumer og traumebehandling:

EMDR en av to terapiformer som anbefales av Nasjonalt Kompetansesenter for Vold og Traumatisk Stress (NKVTS) for bearbeiding av vonde minner

Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress:
https://www.nkvts.no/kunnskapsbasert-traumebehandling/behandling-av-ptsd/

Norsk psykologforening

EMDR Norge: "Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy" av Francine Shapiro
https://emdrnorge.no

Les gjerne også disse artiklene på Samtalens sider:

I Samtalen arbeider vi for å ha kort ventetid og være tilgjengelige for deg som klient. Vi tilbyr behandlinger både på dagtid og kveldstid, samt fysisk og digitalt. Ingen pristillegg for kveldstimer og helgetimer. Strever du med stress, angst og bekymringer vil samtaleterapi kunne hjelpe deg til å få en bedre hverdag. Bestill time selv her på www.samtalen.no eller send en melding til kontakt@samtalen.no, skriv gjerne en kort kommentar om hva trenger hjelp til - så finner vi riktig psykolog og passende tid for deg!

Strever du med vonde minner og/eller posttraumatisk stress, så er det stor sannsynlighet for at du relativt kort tid etter at du har begynt i behandling vil merke bedring.

Del gjerne denne artikkelen med andre som kan ha nytte av den, det er altfor mange som strever med vonde minner, som kunne ha unngått mye lidelse om de søkte hjelp.

Denne artikkelen ble først publisert 14. November 2022

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?

Bestill time