Gaver som treffer

Har du noen minner fra en julaften da du fikk en gave som virkelig traff deg og ga deg en god og varm følelse? Eller kanskje du husker å ha gitt en gave en gang som du forstod at virkelig betydde noe spesielt for den andre? Det er forskjell på gaver. De fleste blir glad av å få noe, men det er noen gaver som bare går «rett hjem» og som på en magisk måte representerer noe mer enn bare den konkrete tingen man fikk.

Vi vil jo gjerne gi en julegave som faktisk kjennes god for den andre, og som betyr mer enn bare enda en ny ting.

Gaver kan bety noe

En gave som treffer godt kommuniserer omtanke, oppmerksomhet og kjennskap på én gang. Og er det noe vi mennesker lengter etter i møte med andre, og kan kjenne på kroppen (enten ved tilstedeværelse eller fravær), så er det å bli sett, være kjent og varmt forstått av en annen. Da kjenner vi oss verdsatt og viktig.

På samme måte kjennes det så godt når vi selv får gi oppmerksomhet og omtanke til en annen, og vi opplever at det vi gir faktisk treffer den andre. Vi blir glade, og kanskje lettet, fordi vi ser at det gode vi ønsket å gi ble oppfattet. Gaven kommuniserte godt!

Jeg vet ikke hvordan det er for deg, men de gavene jeg husker nå, er de som kommuniserte «jeg har tenkt på deg», «jeg kjenner deg» og «jeg er glad i deg» på en måte jeg forstod. Og det har ikke nødvendigvis vært de gavene som var størst eller som kostet mest, men heller de gangene jeg har fått noe som liksom traff hjertet mitt litt ekstra og kanskje litt overraskende. Som regel vet man jo at «tanken var god» bak en gave – men det er liksom noen gaver som treffer litt ekstra.

Hvordan gir man så det merkes da?

Vi forstår og kommuniserer kjærlighet på ulike måter. Ifølge psykolog Gary Chapman uttrykker vi og tar imot kjærlighet gjennom:

  • Anerkjennende ord
  • Fysisk kontakt og nærhet
  • Tjenester
  • Gaver
  • Tilbringe tid sammen

Det er som med språk. Noen språk kjenner vi godt og uttrykker oss enkelt på det språket, f.eks. morsmål eller dialekten vår. Jeg forstår også godt det som er morsmålet mitt. Chapman sier at det er fint om vi kan uttrykke og ta imot kjærlighet på alle fem kjærlighetsspråkene, men det vil mest sannsynlig være ett eller to språk som du forstår og uttrykker godt

Å gi en julegave som kommuniserer godt kan bety å gi kjærlighet på en måte personen lettest forstår. Dette fordrer at man kjenner hverandre og er nysgjerrige på hvilket kjærlighetsspråk som kommuniserer best.

Så hvordan kan du vise dine kjære at du bryr deg om dem, når du gir julegave i år? Bruk fantasien og finn måter å kommunisere «jeg ser deg, jeg kjenner deg, og jeg er glad i deg» – sånn at det merkes.

God jul!

PS: Og selv om julen skal være en hyggelig tid er det mange som opplever nettopp slike perioder ekstra utfordrende. Vi holder åpent i romjulen for de som skulle trenge det! Vi tilbyr både individual– , parterapi og familieterapi!

Les gjerne også.

Vi tror terapi er bra for oss alle. Hvorfor ikke bare hoppe i det?